hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Obamacare: a bíróságon birkóznak

Megosztott a kilenctagú amerikai legfelsőbb bíróság, miután kedden meghallgatást tartott az Obamacare néven ismertté vált amerikai egészségügyi törvény ügyében - jelenti az MTI.

A bíróság négy liberális tagja a 85 percig tartó meghallgatáson a törvénnyel rokonszenvező hangvételű kérdéseket tett fel, míg két konzervatív kollégájuk a jelek szerint a felperesekkel szimpatizált, másik kettő pedig - az egyikük John Roberts főbíró - keveset, illetve egyáltalán nem kérdezett. Szakértők szerint az ügy végkimenetele a konzervatív Anthony Kennedy bírón múlhat, aki nem egyszer volt már a mérleg nyelve a testületben. 

A per tárgya ezúttal az, hogy vajon jogosultak-e adótámogatásra azok az ügyfelek, akik nem tagállami, hanem a - műszaki problémái miatt elhíresült - szövetségi HealthCare.gov online "tőzsdén" (ügyfélablakon) keresztül kötötték meg a biztosításukat. A legfelsőbb bíróság júniusban esedékes ítéletével megsemmisítő csapást mérhet a 2010-es törvényre, amelyet Barack Obama elnök fő belpolitikai vívmányának tartanak.

Ha a bíróság helyt ad a felperesek kifogásának, akkor legalább 34 állam 7,5 millió lakosa veszíti el az adókedvezményt, ami a kisjövedelműek számára megfizethetetlenné teheti a biztosítási díjat. Ez destabilizálhatja, sőt, akár meg is buktathatja a törvényt.

Az ügy lényege, hogy azokban a tagállamokban, amelyek nem nyitottak saját "tőzsdét" - az 50-ből 34 volt ilyen, további 3 pedig "hibrid" rendszert hozott létre -, ezt a szerepet a szövetségi állam vállalta magára. A törvény szövege szerint az adótámogatás azoknak jár, akik "az állam által alapított tőzsdén" kötötték meg biztosításukat. Az amerikai adóhatóság (IRS) álláspontja szerint az adótámogatás attól függetlenül jár az ügyfeleknek, hogy tagállami vagy szövetségi szinten szerződtek. A konzervatív csoportok által támogatott felperesek ezt vitatják, és azt állítják, hogy ilyen kedvezmény csakis azoknak jár, akik tagállami tőzsdén kötötték meg biztosításukat.

A kormányt képviselő Donald Verilli helyettes főállamügyész a meghallgatáson kétségét fejezte ki azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a törvény visszavonására törekvő republikánusok megszavaznának egy indítványt, amely egyértelművé teszi a jogszabályt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy a kormánynak nincs olyan forgatókönyve, amely egy számára negatív ítélet esetén "elejét vehetné a katasztrofális kárnak".

A testület immár másodszor tárgyalja az egészségügyi törvényt. 2012-ben a legfelsőbb bíróság megerősítette a reform központi, legvitatottabb elemét, a kötelező egyéni egészségbiztosítás bevezetését.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink