hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

OEP, önsegélyező egyesületek

Az egészségbiztosításról és az egészség egyesületekről is szó esett kedden az Országgyűlésben.

Kapcsolódó cikkek

LMP: semmi sem indokolja az OEP megszüntetését
    
Hadházy Ákos (LMP) bírálta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszüntetését, mert szerinte jórészt az OEP munkatársainak köszönhető, hogy az alulfinanszírozott egészségügy még nem dőlt össze. Hozzátette: a pénztár egészen költséghatékonyan működik, semmi sem indokolja annak "felborítását". Volt már példa az önálló társadalombiztosítás megszüntetésére, az 1950-es években a kommunisták vonták magukhoz a pénzek elosztását, tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint zavaros az, amit az LMP a nyugdíjkérdésről, illetve a társadalmi szolidaritásról gondol: az ellenzéki párt az öngondoskodás erősítését nevezte fontosnak egy 2012-es programjában és végsőkig küzdött a kötelező magánnyugdíjpénztárakért. Ennyit a társadalmi szolidaritásról, tette hozzá. Hangsúlyozta, az OEP funkcióit továbbra is ellátják, csak az ügyfelekhez közelebb.
  

Biztosítási tevékenység nélkül is folytathatják az egészség- és önsegélyező egyesületek

 Az Országgyűlés új törvényt alkotott az egészség- és önsegélyező egyesületek működésének védelme érdekében.  A parlament 143 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes képviselők indítványát.

Az új jogszabály célja, hogy a biztosítási tevékenységet már nem folytató szervezetek önsegélyező egyesületként tovább folytathassák munkájukat, ezért a biztosítási tevékenység felfüggesztése után az egyesület tevékenységei átkerülnek a felügyelt hatálya alá tartozó egészség- és önsegélyező pénztárba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink