hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ön ételallergiás, vagy csak úgy képzeli?

A megkérdezettek húsz-negyven százalék ételallergiásnak tartja magát, ám az európai allergológustársaság adatai szerint száz felnőttből mindössze egyre igaz ez – írják  a Semmelweis Egyetem honlapján.

Dr. Pálfi Erzsébet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa arról beszél a honlapon, hogy sokan az ételaverzió miatt – vagyis valamilyen pszichés okból – utasítanak vissza bizonyos ételeket-, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel küzdenek.

A gyermekek 5-8 százaléka ételallergiás, többségük azonban kinövi, a felnőtteknél már csak 1 százalék az arányuk – mondja dr. Pálfi Erzsébet. Felnőtteknél az allergiás reakciót többnyire nem önmagukban a zöldségek, gyümölcsök okozzák, hanem a különféle pollenekkel együtt vezetnek a tünetek kialakulásához. Akár a banán, tök, zeller, földimogyoró fogyasztása is állhat a háttérben.

A dietetikus, aki szerint, ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki. Az ételaverzió mögött elsődlegesen lelki okok állnak, egy idő után azonban, főként a nélkülözhetetlen tápanyagok nem megfelelő pótlása miatt, fizikai tünetek is jelentkeznek – olvasható a semmelweis.hu-n.

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink