hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Önrészfizetés: húsz éve folyik a vita Dániában

Dániát az [is] különbözteti meg sok országtól, hogy egészségügyi rendszerében a háziorvosi ellátásra nincs önrészfizetés – írja az ezzel kapcsolatos vitákat bemutató cikkében az eski.hu.

A háziorvosok finanszírozásáról szóló viták a dán társadalomban az elmúlt bő két évtizedben folyamatosan jelen voltak, időnként (2003-2007 között valamint 2009-2012 között) felerősödtek. A parlamenti és sajtóviták elemzése szerint, míg a politikai pártok esetében előfordult, hogy megváltoztatták álláspontjukat, az érdekcsoportok, szakértők és a lakosság fenntartotta eredetileg kialakított véleményét.

A szakmapolitikai viták tartalma négy szegmensre osztható:
- az önrész [OOP (out-of-pocket)] fizetés bevezetése a háziorvosi gyakorlatban csökkenti az alapellátásra nehezedő nyomást,
- az önrész fizetés jelenlegi gyakorlata nem racionális, (például az alapellátásban dolgozó pszichológusnál kell önrészt fizetni, viszont ha önálló, vállalkozó szakorvoshoz utal a háziorvos, akkor ott sem kell)
- a háziorvosi ellátásban fizetendő önrésszel kapcsolatos ellenállás érzelmi alapokon nyugszik,
- bevezetése az egészségügyben a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséhez vezet.

Míg azok, akik a bevezetést javasolták az első három kérdéskört dominálták, az ellenzők a negyedik véleménykörben voltak meghatározók – olvasható az áttekintésben az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink