hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csürtörtökön kezdődnek a bértárgyalások

Orbán Viktor azt üzente... van remény az egyezségre

Csütörtök délben kezdődnek a tárgyalások az Egészségügyért Felelős Államatitkárság és a szakmai szervezetek képviselői között a Szócska Miklós államtitkár által a felmondások aktiválódása előtti utolsó pillanatban beígért, átfogó bérrendezés lehetséges forgatókönyveiről.

Jelentős várakozással tekintenek az egészségügyben a csütörtöki nap elé, amikor is megkezdődnek az egyeztetések az egészségügyben régóta várt, az elvándorlást megakadályozni képes béremelésről. Igaz ez annak ellenére, hogy az államtitkár és a Magyar Rezidens Szövetség közötti legutóbbi tárgyalásnak „kétségtelenül volt egyfajta spontaneitása”. A Magyar Kórházszövetség nagy örömmel vette, hogy a felek leültek, és elkezdték keresni a közös nevezőt – jelezte a MedicalOnline megkeresésére Rácz Jenő veszprémi kórházigazgató, a szervezet elnöke.

Rácz Jenő maga is részt vett azon a december 30-ai, az államtitkárságon tartott sajtótájékoztatón, amelyen Szócska Miklós és Cserháti Péter államtitkárok terveik szerint eredetileg csupán arról számoltak volna be, hogy a kormány döntése értelmében újabb 27 milliárd forintot juttatnak az egészségügyi intézményeknek.

A támogatásból – amely az utóbbi hetek bejelentései nyomán összességében már meghaladta a 60 milliárd forintot – az intézmények rendezhetik lejárt adósságaikat, így gyakorlatilag „tiszta lappal” kezdhetik a 2012. esztendőt, s lehetőségük van arra, hogy végre a humánerőforrás-problémákkal foglalkozzanak.

A Kórházszövetség elnöke érdeklődésünkre jelezte: a Veszprém Megyei Kórházban érdekes szituáció alakult ki a múlt héten. A gazdasági társaságként működő intézményben a munkavállalói oldal gyors egyeztetést kezdeményezett, miután a főigazgató válságtervet adott ki, felkészülendő arra a helyzetre, ha a rezidens szövetség által kezdeményezett akció keretében aktiválódnak az egészségügyben a felmondások. A kórházban ugyanis mintegy 400 millió forintnyi cafetéria és egyéb többletjuttatást biztosítanak a munkavállalóknak, de csak akkor és csupán addig, amíg a folyamatos munkarendet biztosítani tudják. Szócska Miklós és Papp Magor rögtönzött egyeztetését követően – amelyen a rezidens szövetség elnöke átfogó bérrendezési ajánlatot kapott az államtitkártól, majd az akciót három hónapra felfüggesztették –, a kollégák is örömmel vették tudomásul, hogy van idő tárgyalni – mondta Rácz Jenő.

A csütörötökön kezdődő tárgyalásokon  a Kórházszövetség is részt vesz, s Rácz Jenő úgy véli: az általános bérrendezés megkezdéséhez szükséges 50 milliárd forintnyi összegnek már körülbelül a fele rendelkezésre áll. A népegészségügyi termékdíj 15 milliárdja  mellett szerinte ugyanis hasonló nagyságrendben állnak rendelkezésre összegek uniós forrásból is, így a három hónapos haladék-idő alatt bizonyosan tudják majd tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Az alapellátókat képviselő FAKOOSZ egyelőre csupán várja a felkérést a tárgyalásokon való részvételre. – Szervezetünk a kezdetektől egyetértett és támogatta a rezidensek törekvéseit – mondta el a MedicalOnline érdeklődésére Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ elnöke, azt is jelezve: vállalkozói létük nem tette túl egyszerűvé számukra a csatlakozást. Ismeretei szerint az alkalmazottként dolgozó kollégák közül ugyan számosan éltek a felmondások letétbe helyezésének lehetőségével, esetükben azonban inkább a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) által meghirdetett másik nyomásgyakorló eszköz jött szóba, amelyben eleddig már mintegy kétezer orvos nyilatkozott arról, hogy nem vállal önként túlmunkát. A MOSZ a bértárgyalások megkezdése ellenére is fenntartja akcióját.

Selmeczi Kamill szerint február-márciusban már érzékelhető lesz, ha az orvosokat csak a kötelező mértékig oszthatják be ügyeletre; tudomása szerint folyamatosan küldik az ezzel kapcsolatos nyilatkozatokat az önkormányzatokhoz. A FAKOOSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban több olyan dolog történt, amely szervezetük tagságát is érinti. Selmeczi sajnálja, hogy a törvényhozás a szlovákiaira emlékeztető utat választotta megegyezés helyett, amikor a víziközmű-szolgáltatási törvényben szabályozták az orvosok kényszerű kirendelésének lehetőségét egy esetleges katasztrófahelyzet esetére.

Tisztességtelennek tartja a FAKOOSZ elnöke azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter december 16-i rendelete értelmében „kettős mércét” vezettek be az orvosi béreket illetően, amikor jelentősen magasabb legkisebb bért állapítottak meg a harmadik országból érkezők számára. A FAKOOSZ jelezte a problémát az államtitkárságnak, s mint kiderült: az új rendeletről Szócska Miklós államtitkárral sem egyeztettek...

– Úgy gondolom, ettől kezdve a bérek tekintetében ez lehet a tárgyalási alap – mondta Selmeczi Kamill, aki a betegek érdekében szeretné, ha mindenképpen megegyeznének a kormányzattal.

Ezt szeretné az orvosok felmondási akcióját kezdeményező Magyar Rezidens Szövetség elnöke is. Bár az alapvető cél ma is az, hogy a teljes orvostársadalmat érintően olyan bérmelés következzék be, amely képes megállítani a migrációt, Papp Magor az első egyeztetéstől azt várja, hogy olyan ütemtervet fogadnak el, amely megnyugtató módon hivatalos keretet adhat a tárgyalásoknak.

A rezidensek ugyanis hosszabb tárgyalási folyamatra számítanak, amelyre elsősorban a miniszterelnök által megnyitott lehetőségek adnak alapot. Orbán Viktor a sorok között azt üzente, hogy megfelelő keretetet biztosított az államtitkárságnak a béremelésekre – mondta a MedicalOnline-nak Papp Magor, aki ugyanakkor azt is jelezte: több kollégája olyan anyagi helyzetbe került az utóbbi időszakban, hogy itthon már nem képesek kivárni a három hónapos türelmi időszakot.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink