hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Oroszországban jövőre meglehet az egymilliomodik HIV-fertőzött

Gyors ütemben terjed Oroszországban a HIV-fertőzés - írja az orosz szövetségi AIDS Központ friss jelentése alapján az MTI.

A szerzett immunhiányos betegség megelőzésével az ellene való küzdelemmel foglalkozó intézmény szakemberei arra figyelmeztettek, hogy Oroszországban folyamatosan nő az újabb HIV-fertőzöttek száma és azoké is, akik megbetegednek az AIDS-ben - írták a jelentésben.

Az orvosok az idén 80 ezer új fertőzöttel számolnak és arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben ilyen ütemű marad a növekedés, akkor a jövő év végére az egymilliót is elérheti a nyilvántartott fertőzöttek száma Oroszországban. A jelentés szerint az immunhiányt okozó vírus miatt kialakuló AIDS-es betegek közül egyre többen halnak meg, az áldozatok átlagéletkora nem haladja meg a 35 évet.  

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy Oroszországban a legtöbb HIV-fertőzött a szibériai irkutszki, szverdlovszki, valamint a Volga folyó menti szamarai területen él. Az irkutszki területen például a népesség 1,6 százaléka, Szentpéterváron pedig a lakosság 1 százaléka HIV-fertőzött. Az észak-orosz nagyvárosban a fiatal férfiak 5 százaléka hordozza a vírust.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink