hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosok kér(dez)ték...

Közérdekű adatkérés keretében kért információt az OEP-től dr. Alexin Zoltán az orvosok és  a gyógyszerészek betegút-lekérdezéseiről, s a kapott adatokat a TiszteségesAdatkezelés.hu-n osztja meg a közönséggel.

„Az egészségügyi kormányzat - az orvosok kérésére (és szimpátiájuk megnyerése érdekében) 2011. április 1-jétől megnyitotta a háziorvosok számára az elszámolási adatbázist. Később a kezelőorvosok 2014. január 1-jétől, a gyógyszerészek pedig 2013. április 1-jétől kaptak hozzáférést az adatbázishoz. Az érzéketlen, és megfélemlítő (hatalmaskodó) adatkezelés ellen még 2011-ben indítottam alkotmánybírósági eljárást, IV/02689/2012. számon, amelyet a testület a mai napig sem bírált el” – idézi fel az előzményeket, s jelzi egyúttal személyes elkötelezettségét Alexin Zoltán.

Az adatokból látszik – szűri le  –, hogy leginkább a háziorvosok használják ki ezt a lehetőséget, közülük kereken minden második. Mintegy százezer személyről kérdeztek már le adatokat. Átlagosan 20-30 beteg van körzetenként, akikről évente többször is lekérdeznek. Átlagosan negyven beteg közül mindössze egy tiltja meg az adatkezelést.

A kezelőorvosok érdeklődése – a háziorvosokéval összevetve  – elenyésző. A harmincezer orvosból 3-400 élt eddig a lehetőséggel, és ők is csak ritkán. Ugyanez igaz a gyógyszerészekre is: a 6000 gyógyszerészből 6-700 élt eddig a lekérdezés lehetőségével – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink