hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

PIP-implantátumper: vissza kell fizetni a kártérítést

A minőségtanusító cégtől sem kaphatnak kártérítést a hírhedt PIP-mellimplantátumok károsultjai, miután azok francia gyártója csődbe ment – döntött a bíróság.

A dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága úgy ítélte meg, hogy a TÜV Rheinland németországi központú nemzetközi termék- és rendszertanúsító cég "teljesítette kötelezettségvállalásait és nem követett el hibát" a szilikon szivárgása miatt világméretű botrányt okozó PIP-mellimplantátum engedélyeztetésekor. Ezzel megsemmisítette a touloni bíróság ítéletét, amely 2013 novemberében elmarasztalta a német vállalatot és kártérítés megfizetésére kötelezte hat forgalmazó és 1700 nő számára.

A per azzal a francia botránnyal kapcsolatos, amelynek főszereplője az azóta tönkrement francia Poly Implant Prothese (PIP) implantátumkereskedő cég. Az alapítót, Jean-Claude Mast 2013 decemberében négy év börtönbüntetésre ítélte a dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága. Miután a PIP csődje miatt a sértettek a francia cégtől nem számíthattak kártérítésre, ezért az iparágban vezető pozíciót kivívó TÜV Rheinlandot - amelynek feladata az implantátumok minőségének ellenőrzése volt -, a bíróság 1600 sértettnek 3400 euró kártérítés megfizetésére kötelezte átmeneti jelleggel addig, amíg a szakértők meg nem állapítják minden panaszos esetében a pontos összeget.

A német cég megtámadta a fellebbviteli bíróságon a döntést, de az nem mentesítette a kártérítés megfizetése alól, így a TÜV Rheinland eddig 5,8 millió eurót fizetett ki a sértetteknek. A mostani döntés értelmében "a panaszosoknak vissza kell téríteniük a pénzt, de a visszatérítési kérelmet illetően egyelőre semmilyen döntés nem született" - hangsúlyozta a vállalat.

A német cég korábban úgy vélte, hogy egyszerűen azért osztották rá a bűnbak szerepét, mert fizetőképes.

Csődbejutása előtt a francia kisvállalkozás tíz éven át gyártotta és forgalmazta az egész világon a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyhez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül. A PIP több mint 65 országban exportált implantátumot és a világ egyik vezető implantátumkészítőjének számított. Becslések szerint világszerte legalább 300 ezer nő kapott az implantátumokból 2010 elejéig, amikor kiderült, hogy a beültetett szilikonos párnák szivároghatnak és a PIP bezárt.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink