hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok, védőnők és fogorvosok (FRISSÍTVE: Szócska, Éger, Selmeczi...)

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták  az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is.

Mint arról már több alkalommal beszámoltunk, az alapellátók a finanszírozásuk emelését kérték a kormánytól, nehezményezve, hogy kimaradtak az idén a nyári bérrendezésből. A Emberi Erőforrások Minisztériuma első körben összesen 86 ezer egészségügyi dolgozónak harcolt ki plusz pénzt a kormánytól, a járóbeteg-ellátásban 16 520 orvos jutott többletpénzhez, ezen kívül 67 978 szakdolgozó, 1380 gyógyszerész, vegyész, biológus és más szakember bérét is emelték. A kormány összesen 30 milliárd forintot különített el erre a célra, az orvosok négyötöde átlag 65 823 forintnyi plusz juttatásban részesült.

A béremelés nem volt általános: egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok kaptak plusz pénzt és kimaradtak az alapellátók is, akik érdekképviseleti szerveiken keresztül nyomatékosították: elfogadhatatlannak tartják az eljárást. Jelenleg egy átlagos praxis finanszírozása havonta bruttó 750-850 ezer forint között változik, ebből fizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, valamint az orvos, nővér(ek) bérét is. A praxis bevételének 2/3-át a kártyapénz tesz ki, melynek összege, pont/forint értéke pillanatnyilag 161-162 forint  között mozog.

A MedicalOnline értesülése szerint a kormány mostani döntése egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol,ugyanis  2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a „kártyapénzre” havonta közel 3,5 milliárd forintot fizet ki a szolgáltatóknak. A 14 százalékos emeléshez havonta mintegy 485,6 millió forint szükséges, amelynek eredményeként az 1 pontra jutó forintérték megközelítheti a 185-186 forintot. Az emelés alapján egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet.A döntés fedezete idén közel egy milliárd forintot igényel, jövőre 5 milliárd 800 millió forinttal nő majd az alapellátási kassza összege. 

A védőnői szolgáltatók a kormány döntése nyomán havonta 25 ezer forinttal több bevételre számíthatnak. Ez idén 257 millió, jövőre pedig 1,5 milliárd plusz költséget jelent majd a büdzsé számára.

A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogászati praxisok bevétele is emelkedhet novembertől, jelenleg egy átlagos fogászati praxist üzemeltető orvosnak mintegy 600 ezer forintnyi finanszírozásból kell biztosítania a fogorvos és az asszisztens bére mellett a működési kiadásokat, így az ellátás nyújtásához szükséges fogászati anyagok költségeit is. Az emelés alapján az alapellátást nyújtó fogászati szolgáltatók díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal, míg a szakellátások finanszírozása 5-10 ezer forinttal emelkedne. Emelkedik a fogorvosi praxisok ügyeleti finanszírozása is, a fix összegű díjak is 14 százalékkal emelkednek novembertől.

FRISSÍTÉS (2012.08.30. 13:19)

A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Szócska Miklós államtitkár megerősítette a fenti értesülésünket. Ez alkalommal kitért arra is, hogy mivel a finanszírozásnövelés egyéni vállalkozókat, vállalkozásokat érint, kéri  a háziorvosokat, fogorvosokat, hogy gondoskodjanak az asszisztenseikről, szakdolgozóikról is.

FRISSÍTÉS (2012.08.30. 16:42)

A Magyar Orvosi Kamara szerint önmagában kevés, hogy a kormány 14 százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, a háziorvosi kassza összegét legalább a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy megoldják az alapellátás helyzetét - mondta Éger István, a köztestület elnöke csütörtökön az MTI-nek.

FRISSÍTÉS (2012.08.30. 22:18)

Megköszönte az alapellátás finanszírozásának emelését a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az egészségügyi államtitkárnak csütörtökön egy budapesti egészségügyi konferencián, de megjegyezte: szeretnék, ha még szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat a további, akár még erre az évre szóló emelésről isSelmeczi Kamill szerint az alapellátásban dolgozók felzárkóztatáshoz 100 ezer forintos nagyságrendű béremelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy az eddigi negatív folyamatok - az elöregedő háziorvosi kar, a betöltetlen praxisok növekvő száma - megálljanak és megforduljanak - írja az MTI.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink