hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Pollen és pénzeső

Az agrártárca parlagfűpénz-botránya után az eredeti célra visszaszerzett százmilliók sorsának járt utána a hvg.hu – olykor már-már kacagtatóan siralmas helyzetkép bontakozik ki a cikkükből.

Tavaly derült ki – ahogy a MedicalOnline is beszámolt róla – hogy az agrártárca több mint félmilliárdot egyszerűen lenyúlt a parlagfűmentesítésre felajánlott szja-s 1%-okból. A botrány után a pénz visszakerült, s egy gépbeszerzési pályázat alapja lett. A hvg.hu most e pénzosztás eredményét firtatva keresett meg néhány nyertest és a minisztériumot: „vajon hogyan láttak neki az egyik legjelentősebb népegészségügyi-gazdasági probléma felszámolásának”.

A nyertes pályázók végleges listája alapján 164 civil szervezet kapott az alkalmon, a pénzt szétosztották köztük, júniusig be is vásároltak traktorból, fűnyíróból, vettek mindent, ami a pollenek elleni háborúhoz kell írja a lap.

Az egyik példakánt hozott településen, a Baranya megyei Bükkösdön a közpénzből vásárolt gépparkon biztosan nem fog múlni a parlagfű-mentesítés: 3 helyi szervezet is fejenként többmilliós, összesen 6,9 millió forintos támogatást kapott. Ebből kettőnek, a nagyon összecsengően elkeresztelt Bükkösd Holnapjáért Egyesületnek (2 millió forint támogatás) és a Bükkösd Jövőjéért Alapítványnak (2,3 millió forint támogatás) ráadásul még a vezetője is ugyanaz: Györe Valéria, a helyi képviselő-testület tagja, egyben a polgármester felesége. Budai Zsolt polgármester – mint írja a lap – még a feleségénél is jobban képben van a pályázati ügyekben, ugyanis mindhárom intézésében részt vett. A felesége nevén futó két civil szerveződés mellett ugyanis a Bükkösdi Horgászegyesület is sikerrel pályázott a parlagfűpénzre: ők több mint 2,6 millió forintot hoztak el belőle.

„Ahol tudunk, elindulunk. Alkalmazkodunk a pályázati kiírásokhoz, itt ez volt a feltétel” – mondta a polgármester a havg.hu kérdésére, hogy valóban úgy kapták-e meg a támogatást, hogy eddig sem papíron, sem ténylegesen nem foglalkoztak kifejezetten parlagfű-mentesítéssel. A pénzből megfogalmazása szerint „mindenféle eszközöket” vettek, ennél pontosabban ezeket nem jelölte meg, mindenesetre a segítségükkel ezentúl „nagy intenzitással” tudnak harcolni az allergén ellen. Már eddig is „nagyon sokat megcsináltunk” – válaszolta arra, hogy milyen eredményt sikerült eddig elérni – adnak ízelítőt a hvg.hu-n abból, hogyan is készült a tárca az idei pollencsatára.

 

(forrás: HVG)

cimkék

hirdetés

Könyveink