hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Pollenterhelés: romlott a helyzet

A parlagfű pollenkoncentrációjának további várható emelkedésére figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Központ (OKI), a szezon csúcsa még előttünk van.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint továbbra is a Dunántúlon, illetve az Alföld középső részén a legmagasabb a parlagfű pollenterhelése. A győri, a veszprémi, a székesfehérvári, a kaposvári, továbbá a kecskeméti és a békéscsabai mérőállomás környékén 200 pollenszemnél is többet mértek légköbméterenként a levegőben. Jelenleg Budapest környékén a legjobb a helyzet.

A másodfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei súlyosbodhatnak, jellemző a tüsszögés, náthajellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

A tünetek enyhíthetők azzal, ha minden este lefekvés előtt hajat mosunk, ez ugyanis az egyik fő "pollenraktár", a hajon pollenszemcsék ezrei ragadhatnak meg. Ugyancsak hasznos a gyakori és alapos porszívózás a lakásban, valamint a nedves ronggyal történő portörlés is sokat segíthet. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban történő szárítást. Napközben viselt cipőnket este nedves ronggyal töröljük át - ajánlja a tisztiorvosi hivatal.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink