hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Receptírással szabadulnak

Csökkenthetné az orvosokra nehezedő nyomást, ha a szülők jeleznék az orvosnak, hogy nincs feltétlen igényük az antibiotikumos kúrára – idézi a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászát az MNO.

Nagyon gyakran előfordul, hogy az orvosok szükségtelenül is felírják a recepteket, sőt, néha a betegek nem is az orvoshoz, csak az asszisztenshez állnak sorba, és vizsgálat nélkül követelik azt az antibiotikumot, ami szerintük hatni fog – írja a túlzott antibiotikumhasználatról szóló cikkében a lap.

Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyásza szerint a problémát az okozza, hogy érezhető egy erős presszió a betegek részéről az orvos felé. „A szülők szinte elvárják, hogy ha lázas a gyermek, akkor igenis adjon az orvos antibiotikumot, hogy azzal megelőzzék a bakteriális betegségeket. Ez helytelen érvelés, de magam is érzem, hogy tapasztalható egyfajta nyomás. A legtöbben úgy gondolják, nem tudnak másként dűlőre jutni a szülővel, mint hogy receptet írnak, még akkor is, ha ez szakmailag nem helyes.”

A gyermek érdekében érdemes lenne a szülőknek jelezni az orvos felé, amennyiben nincs feltétlen igényük az antibiotikumos kúrára, és ha csak lehet, kerülnék az ilyen jellegű kezelést. Így az orvos sem érezné a nyomást, hogy kezelni csak gyógyszerrel lehet.

„Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy létrejöjjön egy kölcsönös kommunikáció a szülő és az orvos között. Talán javíthatna a jelenlegi helyzeten” – idézik dr. Fekete Ferencet az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink