hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Richter: 57 forint az osztalék

A névértékre vetítve 57 százalékos, részvényenként 57 forintos osztalék kifizetéséről döntött a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése csütörtökön.

Az egy részvényre eső osztalék kevesebb a tavalyi - egy részvényre jutó - 66 százaléknál. Bogsch Erik vezérigazgató a közgyűlésen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Richter osztalékpolitikája húsz éve változatlan, a társaság a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adózott eredményének a 25 százalékát fordítja osztalékfizetésre. A társaság a 2013. évi, magyar számviteli szabályok szerinti 46,686 milliárd forint adózott eredményéből összesen 10,61 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 36,07 milliárd forintot pedig az eredménytartalékba helyez. Az osztalék kifizetése június 16-án kezdődik.

Bogsch Erik vezérigazgató a tavalyi év eseményei közül kiemelte a vállalat sikeres földrajzi terjeszkedését: két latin-amerikai országban, Mexikóban és Brazíliában is vegyes vállalatot, valamint Kínában újabb kereskedővállalatot alapított a Richter 2013-ban. Sikeresnek értékelte továbbá a részvények névértékének tizedelését, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. újabb, Richter-részvényekre cserélhető kötvénykibocsátását a lejárók helyébe. Elmondta, hogy a gyógyszeripar számára mindenhol nehezebbek voltak a körülmények tavaly. A gyógyszerek áreróziója, továbbá az új termékek befogadásának nehézségei nemcsak belföldön, de más piacokon is érezhető volt, és a szektort Magyarországon és más országokban is sújtják a különadók.

A Richter árbevétele tavaly 8 százalékkal nőtt, 351,4 milliárd forintot ért el, az üzleti és az adózott eredmény viszont csökkent, előbbi 6,4, az utóbbi 13,5 százalékkal. A társaság meghatározó piaca Oroszország és a volt szocialista országok, de a kínai árbevétel tavaly már elérte a 3 százalékot az összes árbevételen belül - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy Kína gyógyszerpiaca dinamikusan bővül. Magyarországról szólva kiemelte, hogy stabilizálódott a hazai gyógyszerpiac, és a Richter értékesítése mérsékelt növekedést ért el.

A cariprazine nevű antipszichotikummal kapcsolatban Bogsch Erik jó esélyt lát arra, hogy a gyógyszer megszerezze az amerikai forgalombahozatali engedélyt. Emlékeztetett, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA plusz adatokat kért a készítmény törzskönyvezéséhez, a kért információk összeállítása folyamatban van.

A Richter az ukrajnai értékesítésének jelentős csökkenésével számol az idén - mondta Bogsch Erik vezérigazgató újságíróknak a közgyűlésének szünetében. Hozzátette, hogy fizikai akadálya jelenleg nincs az ukrajnai szállításoknak, az értékesítés tovább folyik és a vevők is fizetnek. A vásárlóerő azonban nyilvánvalóan kisebb, hiszen az árak jelentősen nőttek a hrivnya gyengülése miatt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink