hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ritkábban hozzák majd a frászt a véradókra

Egy különös közleményben tájékoztatja honlapján a vérellátó a közönséget, hogy ősztől új tájékoztatókat biztosít a véren végzett tesztjeiről a donorok számára, s azokat már a véradás során megkapják.

„Minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben, az Országos Vérellátó Szolgálat soha, semmilyen esetben nem arról értesíti a véradóit, hogy HIV fertőzöttek lennének” – írják közleményükben, kimondatlanul is utalva arra az internetes felületeken terjesztett történetre, miszerint a közelmúltban többszáz ügyfelüket értesítették tévesen arról, hogy HIV fertőzött. AZ OVSZ cáfolatként közli azt  a formalevelet is, amit azoknak küld ki, akinek vére fennakadt a teszten. (A konkrét betegséget, fertőzésfajtát valóban nem említő tényszerű és szűkszavú levél azért alkalmas arra, hogy a címzett alaposan leizzadjon: „a legutóbbi véradását követően elvégzett vizsgálatok eredményeiben olyan eltérést találtunk, mely az Ön egészségi állapotás veszélyeztetheti. Kérjük, hogy előzetes időpontegyeztetés után jelentkezzen ezzel a levéllel...”)

A mostani közlemény beszél arról is, hogy mi az oka a vakriasztásoknak. „A véradók kivizsgálása során használt tesztek érzékenysége sokkal nagyobb, mint a betegek diagnosztikus célú vizsgálatánál használtaké – magyarázzák. –  Azonban a teszt nagy érzékenységének ára van. Ahhoz, hogy a teszt biztosan kimutassa a valódi fertőzötteket, ne engedjen át olyan vérmintát, amelyben akár csak kis mennyiségben is jelen vannak a HIV-vírus részecskéi, a teszteket úgy kell kidolgozni, hogy ezeket a részecskéket nagyon kis mennyiségben, töredékesen is felismerje. Bizonyos vírusok részecskéi hasonlíthatnak egymásra. Ebből következően a HIV-szűrőteszt is pozitívnak ismerhet fel olyan részecskét, amelynek semmi köze a HIV-vírushoz.”

Ez az az információ, amit ezentúl a véradók már előre is megkapnak. „Ez év őszétől új tájékoztatókat biztosítunk a véradók részére, melyeket már a véradás során megkapnak, illetve a lelethez is kötelező jelleggel csatolunk, megkönnyítve ezzel az eredmények értelmezését. Ezzel is megpróbáljuk csökkenteni a félreértelmezés és hibás következtetések levonásának veszélyét” – olvasható az ovsz.hu-n.

hirdetés

Könyveink