hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Romlott az egészségügy helyzete – mit lehet tenni?

A magyar versenyképesség kérdését feltérképező VG-cikksorozat második részében a leginkább kritikus pontokat azonosítják.

Azért esett egyetlen év alatt hat helyet, történelmi mélypontra Magyarország versenyképessége a Világgazdasági Fórum (WEF) listáján, mert romlott az intézményrendszer hatékonysága és működése, kedvezőtlenebb a közoktatási, a felsőoktatási és az egészségügyi helyzet, de az innováció terén is egyre inkább lemaradunk. A 138 országból a 69. pozíció pedig nem elég ahhoz, hogy felzárkózzunk a fejlett nyugati államokhoz.

„Szerkezeti problémák vannak a magyar versenyképességgel, a legsúlyosabb gondok pedig az oktatás és az egészségügy színvonalával vannak” – mondta a Világgazdaságnak Vakhal Péter, a Kopint-Tárki kutatója. (A cég a WEF magyarországi együttműködő partnere.) A szakértő szerint Magyarországon nagyon magas a megelőzhető betegségekben elhunytak aránya. „Rengeteg embernek nem feltétlenül kellene meghalnia, de ha nem részesülnek megfelelő minőségű kezelésben, akkor ez elkerülhetetlen” – mutatott rá. A születéskor vártható élettartamunk sem túl jó, de ha ezt kiigazítjuk az egészségben eltöltött évekkel, akkor még kedvezőtlenebb képet kapunk. Egy magyar csecsemő most 76 évre, öt évvel rövidebb életre számíthat, mint egy átlagos EU-s, és az utolsó tíz évüket a magyarok már nem is töltik egészségben. Vakhal Péter rámutatott: minden negyedik-ötödik férfi meghal azelőtt, hogy nyugdíjba menne. Az egészségügy és az alapoktatás terén a WEF rangsorában tavaly még a 72.-ek voltunk, idén azonban a 78. helyre csúsztunk vissza.

Átláthatatlan döntéshozatal

A strukturális problémákon kívül – amelyek csak hosszú távon oldhatók meg – van egy súlyos, akár rövid távon kezelhető gond is, ez pedig a kormányzati döntéshozatal átláthatósága. Vakhal Péter, a Kopint-Tárki kutatója elmondta: a verseny tisztítása, a verseny erősítése a közbeszerzések piacán, a korrupció visszaszorítása s ezáltal a közbizalom erősítése egyszerűen a kormányzati döntéseken múlik. A WEF listáján az intézményrendszer pillérében Magyarország a tavalyi 97. helyről a 114.-re esett a vizsgált 138 ország közül. Ha továbbra is kiszámíthatatlan lesz a döntéshozatal, akkor nem várható javulás.

hirdetés

Könyveink