hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Segédanyagokkal segítik az étvágynevelést

Tájékoztató kiadványokkal segítik a közétkeztetés szolgáltatóit és fogyasztóit, hogy többet tudjanak az egészséges táplálkozásról – írja közleményében az ÁNTSZ.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közlése szerint az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek majd. (A MedicalOnline februárban számolt be arról, hogy félmilliárd forintos pályázatot írtak ki a Széchenyi 2020 keretében az „Egészséges táplálkozás elterjesztése a közétkeztetésben” címmel, amelyre hátomtagú lényegében állami konzorcium pályaművét várták...)

A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium által indított uniós finanszírozású program három pillérre épül. Egyrészt korszerű tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelől összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

A nyomtatott kiadványokban öt témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékek, valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink