hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Segítség orvosnak, betegnek

A nem megfelelő kommunikáció bizalomvesztéssel jár; a beteg elbizonytalanodhat a hagyományos orvoslásban, ami az életét veszélyeztető paramedicinális terápiákhoz vezetheti – idézi a hvg.hu Ruzsa Ágnest, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökét.

Bár a hvg.hu által megkérdezett egykori rákbetegek mind nagy hálával emlékeztek vissza orvosaikra – írja a lap  –, fontosan tartották elmondani, ha nem küzdenek magukért, és nem találják meg a megfelelő szakembert, akkor elvesznek a rendszerben. „Meg kell találni a szakma legjobbjait, ami nem könnyű, és kell hozzá egy adag szerencse is. Aki tájékozatlanul megy be az állami gépezetbe, vagy akár a magánkórházba is, és nem jut el a számára megfelelő orvoshoz, annak úgy három perce van megbeszélni adott esetben egy több hónapig tartó kemoterápiát. Ez egy daráló  – idéznek egy már gyógyult beteg. – Rengeteget kérdeztem, és kérdezhettem is, ami sokat segített a gyógyulásban, és a rám váró nehézségek megértésében és elfogadásában”.

A jó orvos-beteg kommunikáció kiemelkedően fontos, különösen a komoly betegségekkel szembesülő páciensek esetében. A Magyar Hospice Alapítvány ezért nemrég egy orvos-beteg kapcsolat programot indított, amely segíti a betegek önérvényesítését, de azt is vizsgálja, hogy az orvosok hogyan látják magukat a tragikus hírvivői szerepben, és az ő kommunikációjukat miképp lehet javítani – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink