hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sok pénz kell még a fővárosi kórházakra

Legfeljebb tűzoltásra volt elég az eddig kapott összeg, ezért is elengedhetetlen a budapesti kórházak átfogó felújítása, írja a Magyar Idők.

A fővárosi kórházak állami kézbe vétele, vagyis 2012 óta összesen csaknem kétmilliárd forint kiegészítő fejlesztési forrást biztosított a kormány az intézményeknektájékoztatták lapot a szaktárcánál. Ebből a legnagyobb összeget, 600 millió forintot még 2013-ban az Uzsoki Utcai Kórház kapta MR-berendezés beszerzésére, de jelentős forrás, 200 millió forint jutott a Szent Ferenc Kórház új szárnyának építésére, illetve 170 millió forint az Egyesített Szent István–Szent László Kórház onkológiai ellátásának fejlesztésére. Ezenkívül néhány tízmillió forint erejéig javarészt halaszthatatlan felújításokra, eszköz- vagy műszervásárolásokra nyújtott támogatást az állam a vis maior keretből. Ezek az összegek a viharkárok enyhítésétől a fűtési rendszer korszerűsítésén át a betegliftbeszerzésig terjedtek.

A kormány ezen és a normatív finanszírozáson felül európai uniós forrásból 24 milliárd forintot fordított budapesti egészségügyi fejlesztésekre 2015-ig. Az elmúlt években az országban 440 milliárd forint jutott egészségügyi beruházásokra, ennek azonban alig 13 százalékát használhatták fel a központi régióban. S bár maguk az intézmények is finanszíroztak kisebb-nagyobb fejlesztéseket, a fővárosi kórházépületek többsége még mindig rendkívüli módon elavult, mert háromnegyedük 1980 előtt, majdnem harmaduk pedig még az 1800-as években épült.

Ezért is született meg az Egészséges Budapestért program, amelynek miniszteri biztosa, Cserháti Péter korábban azt mondta, hogy a fővárosi kórházfejlesztés általuk javasolt előirányzata összességében meghaladja a 235 milliárd forintot.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink