hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Sürget a határidő, hallják?

Január elsejétől kötelező lesz minden magyarországi kórházban az újszülöttek hallásvizsgálata objektív eszközökkel, de egyelőre nincsenek a kórházakban a szűréshez elengedhetetlen gépek – írja az Index.

Még májusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott a 18 év alattiak hallásvizsgálatával kapcsolatban egy új szakmai irányelvet – idézi fel a lap  –, abban leírták, hogy a szubjektív hallásvizsgálati módszerek, amikor valamiféle zajkeltést követően figyelik, hogy mit reagál a páciens, „az újszülöttkori halláscsökkenések kimutatásában a súlyos fokúra korlátozottan, a közepes fokúra alig, a kisfokúra, az egyoldalira pedig egyáltalán nem alkalmasak, mert igen nagy a tévesztési arányuk”.

A legtöbb újszülöttet azonban a mai napig mégis ezzel az alkalmatlan teszttel szűrik, jobb híján, ugyanis sok magyar kórházban nincs az objektív hallásszűrésre alkalmas eszköz. Az EMMI által kiadott dokumentum szerint 2015-ben a szülészeti intézmények 54 százaléka rendelkezik az objektív hallásszűrésre alkalmas műszerrel.

Az Index információi szerint egy hónappal az új rendszer indulása előtt sincsenek még a kórházakban a gépek. Megkérdezték a kórházfenntartót, hogy miért van ez. „A szükséges eszközökről azt mondták, hogy hamarosan közbeszerzési eljárásban fogják azokat beszerezni” – olvasható az index.hu-n.

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink