hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sürgős ellátásra szorul a Korányi-projekt

Az április elejére jelzett kórházi átrendezéssel kapcsolatos bizonytalanságokat leltározta a Napi.hu, ennek során került szóba náluk a Korányi-projekt bizonytalan jövője.

A bizonytalanság a rektorváltás előtt álló Semmelweis Egyetemre mostanság különösen igaz – jelzi a lap, hozzátéve, hogy információik szerint halaszthatatlanul át kell szervezni az intézmény külső klinikai tömbjének (Üllői úti klinikák) orvosszakmai programját. Tizenhatmilliárdos beruházással elkészült ugyanis a Korányi-projekt, amely a sürgősségi ellátás állatorvosi lova lehet, s noha augusztusban megnyitóra készülnek, azt még mind a mai napig nem tudni, milyen szakmai programmal töltik ki az új épületet.

A sürgősségi ellátás legújabb fejlesztési koncepciója április 1-jétől 6 sürgősségi centrummal számolt Budapesten, melyek egyikes a Semmelweis Egyetem. Sürgősségi centrum csak olyan intézmény lehet, amelyben 24 órában biztosítják a sokszakmás sürgősségi ellátást.

A Korányi-tömb sürgősségi ellátási képessége viszont csonka. Két apróság hiányzik: 70 ágynyi traumatológiai kapacitás és az önálló sürgősségi egység napi működtetéséhez szükséges plusz forrás. Más ötlet hiányában egyelőre a sürgősségi egység működését a vele közös telephelyen működő többi klinika költségvetéséből kellene biztosítania az egyetemnek. Az előzetes szakmai egyeztetéseken az államtitkárság elvileg támogatta a 70 ágyas trauma egység létrehozását, de konkrét lépéseket nem tett a megvalósítás érdekében, a felmerülő kérdések megválaszolásától pedig elzárkózott. Az új épület önálló fővárosi sürgősségi centrumkénti működése így veszélybe került. A jelenlegi bizonytalanság szélsőséges esetben akár az egyetem külső klinikai tömbjének elcsatolásával, azaz a Semmelweis Egyetem szerkezetének, kapacitásainak gyökeres változásával is járhatírja a napi.hu.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink