hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szegeden is elindult a fizetős állami egészségszolgáltatás

Tavaly ősz óta tesztelték, mostantól élesedik a térítéses betegellátás rendszer a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, az intézmények szabad kapacitásait értékesítik – írja a hvg.hu.

Egy általános laborvizsgálat pár ezer forintba kerül. Egy "sima" röntgenvizsgálat 3300 forint, egy kontrasztanyagos 15-25 ezer forint. A mammográfiai vizsgálat 9900 forintba, egy ultrahang 15 500 és 60 ezer forint közötti összegbe kerül (kivéve a szívkoszorúér vizsgálatot, ami 98 ezerbe). A legegyszerűbb CT 15 ezerbe, MR-vizsgálat pedig 30 ezerbe kerül. A szürkehályogműtét altatás nélkül 190 ezer forint, a szívkatéterezés 340 ezer. Egy kéz- vagy vállműtét 280 ezer, egy térd- vagy csipőprotézis-műtét félmillió forint.

Ezekkel a július 15-e óta érvényes árakkal találkozunk a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ honlapján, miután letöltjük az intézetek díjszabását: mindez még korántsem felhasználóbarát, egy 59 oldalas dokumentumból kell kisilabizálni. De már valóság. Élesben működik Szegeden a fizetéses állami egészségügy, melynek révén a klinikák szabad kapacitásai terhére "bárki" számára kikerülhetőek a várólisták. Már ha van rá pénze – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink