hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szemünk fénye, meg a félelem bére

„Pozitív lesz a teszted, a fellegekben jársz, de tudnod kell, onnantól kezdve fejőstehénnek vagy nézve” – vezeti be a várandósság „anyagi vonzatait” tárgyaló cikkét a hvg.hu.

A terhesgondozás során a kismamának több választási lehetősége van. Járhat a területileg illetékes állami intézménybe – kórház vagy járóbeteg-szakrendelő –, ahol térítésmentesen végzik el a kötelező vizsgálatokat – idézi fel a lap a leendő szülők lehetőségeit. A rendszerbe számos magánszolgáltató csatlakozik be, és nyújt alap- vagy pluszszolgáltatásokat a várandósoknak.

A magánszolgáltatók melletti döntés lehet kényelmi vagy kényszer, amikor az orvos például csak úgy vállalja a terhesgondozást, ha az a magánrendelőjében történik. Sok orvos egyszerű magánrendelőt tart fenn, ahol maximum ultrahangvizsgálatra és a konzultációkra van lehetőség, míg a labor és fontosabb szűrővizsgálatok az állami intézményben történnek. Ebben az esetben a konzultációk ára 5-10 ezer forint körül van. De vannak komplex terhesgondozást biztosító magánintézmények, ahol 150-300 ezer forint lehet a kilenc hónap „orvosi” költsége. A szülés esetében a kismama választhatja az állami kórházat, ezen belül a fizetős egyágyas vagy VIP-szobát (napi átlag 11-16 ezer forintért.) De a szülés történhet magánkórházban is, ahol az árak 400-500 forintnál kezdődnek.

Míg egyre több várandós anyuka választja a terhesgondozásnál a magánszolgáltatót, szülni még csak nagyon kevesen mennek magánkórházba, hiszen így akár az egymillió forintot is elérheti az összköltség, amit kevesen tudnak vállalni. Egy kismama viszont akkor is kifizet legkevesebb 100-150 ezer forintot a szülésért, ha végig állami intézetbe járt a várandósága alatt: ilyenkor a pénz a szülésznő és az orvos zsebébe kerül.

Ahogy az egyik érintett fogalmaz a lapnak a pluszfizetésekről és a paraszolvenciáról: „azt sem zárom ki, hogy simán is működne a rendszer, csak azt senki nem meri kipróbálni” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink