hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Szeptemberben jelennek meg az egészségipari pályázatok

Pálinkás József egykori akadémiai elnökkel - aki ma kormánybiztosként irányítja a kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének átalakítását  - közöl interjút a Világgazdaság.

A beszélgetésből arra a kérdésre adott válaszát idézzük, hogy milyen markáns kezdeményezésekre készül az új hivatal keretében?

– A legmarkánsabb kezdeményezés nagyon egyszerű és logikus: szeretném elérni, hogy a hazai forrásokat tömörítő alap felhasználása sokkal gyorsabb legyen. Ha a pályázatokat időben kiírjuk, ha azokat gyorsan értékeljük, már akkor is nagy lépést teszünk előre. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutatás-fejlesztésben és innovációban kiélezett a verseny, és számtalan nagyszerű ötlet sorsa a gyorsaságon múlik.
A kezdő vállalkozásokhoz is másképpen kell viszonyulni, számtalan probléma megoldódhatna azzal, ha induláskor – mondjuk, három évig – könnyen jutnának támogatáshoz. A tervek szerint szeptemberben jelennek meg az új pályázati kiírások, először az egészségipar és az irányítástechnika területén, valamint a nemzetközi együttműködésekre. Ugyancsak fontos, hogy a finanszírozás kritériumai elég hosszú ideig stabilak és kiszámíthatóak legyenek, mert a kutatók csak így tudnak alkalmazkodni azokhoz. Szakmapolitikai felelősként pedig 700 milliárd forint uniós KFI forrás hatékony és koordinált felhasználásáról kell gondoskodni 2014 és 2020 között – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink