hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szócska Miklós: "hatvanmillió esélyünk van”

A patika olyan népegészségügyi találkozóhely, ahol kiteljesedhet a gyógyszerészeknek az ellátásban, a népegészségügyi mozgósításban vállalt szerepük – idézi Szócska Miklóst az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerdán Jászárokszálláson, a X. országos patikanapok központi megnyitóján úgy fogalmazott: egy évben hatvanmillió találkozás zajlik a patikákban betegek és gyógyszerészek között, így "hatvanmillió esélyünk van arra, hogy valamilyen népegészségügyi üzenetet továbbítsunk a lakosságnak".

Kovács Gábor professzor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a kormányzat a jogi szabályozáson túl támogatja a dohányzásról való aktív leszokást is. Ezen a téren hasznos lehet a tüdőgyógyászok és gyógyszerészek "egymásra találása", hiszen egy-egy kisebb településen a gyógyszerész véleménye, hozzáállása meghatározó - mondta.

A tüdőgyógyász professzor bejelentette: szerdán valamennyi gyógyszertárba eljuttatták azokat az ismertető írásos anyagokat, amelyek a gyógyszerészek aktív közreműködésével segítséget nyújtanak mindazoknak, akik úgy határoznak, felhagynak a dohányzással.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara közlése szerint a kamara csatlakozott az egészségügyért felelős államtitkárság és a dohányzásleszokás-támogatási módszertani központ programjához. Ennek része a gyógyszerészek szakmai felkészítése, a gyógyszertárak megfelelő szakmai és promóciós anyagokkal való ellátása.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink