hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szűréssel is készülnek védeni a határt

Kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhetne el az országos tisztifőorvos egészségügyi válsághelyzetben – így módosítaná az egészségügyi törvényt  Balog Zoltán miniszter.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott javaslat szerint ezen szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölné ki. Az indítvány értelmében ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot. Ebben az esetben a tranzitzónából az ország területére való belépés feltétele egy igazolás, amelyet a szűrővizsgálatot végző szerv állít ki a vizsgálati minták levételéről.

A törvénymódosítás kimondaná, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók. A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásban részt vevőknek az egészségbiztosítás által fedezett összegen felül felmerülő költségeit a központi költségvetés téríti meg. A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink