hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Társadalombiztosítás helyett szolidaritás és biztonság?

Semmi nem kötelez egyetlen országot sem arra, hogy a társadalombiztosítás bevételeit biztosítási logika szerint, és kizárólag a bérekre terhelt elvonásokból fedezze – írják közgazdászok a Magyar Időkben.

A nyugdíjbiztosítás, az egészségbiztosítás vagy a munkanélküli-biztosítás bevételeit részben vagy egészben a költségvetés egyéb forrásai is fedezhetik – olvasható a Magyar Időkben. Ebben az esetben a társadalombiztosítási kasszák rendelkezésére álló forrásoknak egyáltalán nem kell csökkenniük, sőt akár növekedhetnének is, ha a bérekre terhelt elvonások csökkennének. Ezt a váltást a társadalombiztosítás fiskalizálásának (a francia szakirodalomban: fiscalisation du financement de la sécurité sociale), azaz a társadalombiztosítás központi költségvetésből való fedezésének is nevezik. Figyeljük azonban meg, hogy sem angolul, sem franciául nem nevezik a tb-t társadalombiztosításnak (social insurance-nak vagy assurance sociale-nak), hanem inkább social securityről, avagy sécurité sociale-ról, azaz társadalmi biztonságról beszélnek. Ezzel is jelezve, hogy annak az alapja nem a biztosítás, hanem a szolidaritás és a biztonság.

Közismert, hogy a social security eredetileg tényleg egy önkéntes biztosítási jogviszony volt. Ezt az alapelvet aztán a 19. században Bismarck kancellár, illetve a többi európai jóléti állam kötelezővé tette, a rendszer pedig sokáig megtartotta biztosítási jellegét. Hazánkban sajnos ez a rögzült vélekedés még ma is erősen jelen van: sokan nem tudják ugyanis elképzelni, hogy a társadalombiztosítási rendszer kiadásait egyéb helyekről, nevezetesen költségvetési forrásból is lehetne fedezni.

Természetesen ez a változás azzal jár, hogy fel kell szabadítani forrásokat a társadalombiztosítás finanszírozására. Ennek a finanszírozási igénynek többféle forrása lehet: ez a döntés attól függ, hogy mi illeszkedik leginkább a kormányzati filozófiába, melyik jobb adószakmailag, illetve milyen közvetett hatásai vannak a gazdaság működésére. Nagyon fontos rögzíteni, hogy mind az egészségbiztosításban, mind pedig a nyugdíjbiztosításban Magyarországon jelenleg is vannak költségvetésből (azaz más elvonásból, adóbevételből) finanszírozott kiadások. Nehéz ugyanis a szociális megfontolásokat, illetve ellátási tételeket tökéletesen leválasztani a társadalombiztosítási rendszerekről.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink