hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Térerő

A mostanság sokat emlegetett ambiciózus e-egészségügyi fejlesztésekről ír a VS.hu is, ők azonban mellékelnek hozzá egy két életszagú háttérelemet is, ezekből idézünk egy kis ízelítőt.

„Tilaj kis település Zala megyében, Keszthely és Zalaegerszeg között. Olyannyira kicsi, hogy a faluba, amelyet 179-en, többségében idős emberek laknak, egyetlen út vezet. Orvos hetente egyszer, szerdánként, két órában rendel. „Magunk visszük ki a nyomtatót, a notebookot” – mondta dr. Varga László zalacsányi háziorvos a VS.hu-nak, utalva arra, hogy rendelő van ugyan Tilajon, de térerő és a munkájához szükséges informatikai eszköz nincs. „Amint a rendelésnek vége, visszamegyünk Zalacsányba, a nővérke ott rákapcsolja a gépet az internetre, ami ott is vagy van, vagy nincs, és utólag ellenőrizzük a tajszámokat. Így dolgozunk mi, duplán” – panaszolta az orvos.

Néhány hónap múlva az ország valamennyi háziorvosi és szakrendelőjébe, kórházába és gyógyszertárába bevezetik az elektronikus egészségügyi rendszert, azaz az e-egészségügyet. Így Tilajra is. Varga László erre így reagált: „El nem tudom képzelni, hogyan fog az itt működni.” ...

- Vannak szirénhangok – kommentálta az adatvédelmi aggályokat a lapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte „az adatvédelem legyen az informatikusok dolga”. Hozzátette: „ez ahhoz képest kismiska, hogy az emberek percenként közlik a Facebookon, mi történt velük”. ...

Dr. Póta György csepeli háziorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a bankok informatikai rendszerét hozta példaként. „Szeretnék én olyan rendszerrel dolgozni, mint a bankok” – mondta, utalva ezzel azok gyorsaságára és adatvédelmére. „Ha ők tudják, mi is tudjuk, csak pénz és szoftverfejlesztés kérdése” – tette hozzá. Most ugyanis van még min dolgozni. Az orvos úgy fogalmazott, az OEP-pel kapcsolatot létesíteni maga a középkor, a postagalamb is gyorsabb, mint a számítógépek a rendelőkben.

„Ha feltöltenénk a YouTube-ra, hogyan kezdtük el 486-os gépeken pötyögni az adatokat, bizony sok like-ot kapnánk. Akkor is elindultunk valahonnan, most is el kell” – mondta a VS.hu-nak Póta doktor. Szerinte „a nyugdíjas orvosok fognak elsősorban megrémülni” a változástól, noha a mostani rendszerrel kivétel nélkül ők is évek óta elégedetlenek.

Dr. Varga László például 35 éve praktizál Zalában, és a mai napig nem érti, hogy a táppénzes adminisztráció miért nem változott az ’50-es évek óta, miért kell azt még mindig papíron és párhuzamosan vezetni. Ahogyan az összes, a lap által megkérdezett orvos, úgy Varga László is az e-receptnek örül a legjobban. „Miért nem volt eddig?!” – fakadt ki. „Nem tudom, nekem miért kell receptet írnom, amikor a TAJ számot és a hozzárendelt gyógyszert a patikus is látja” – olvasható a vs.hu-n.

 

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink