hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tóbiás József: közpénz-hiány a válságágazatokban (Frissítve a Fidesz válaszával)

Az egészségügyből, az oktatásból és a szociális ellátórendszerből hiányzik az MNB alapítványaiba kihelyezett 266 milliárd forint közpénz – mondta az MSZP elnöke.

"Felháborítja a lakosságot és sérti igazságérzetét, hogy "milliós fizetéseket oszt, és 266 milliárdot tud lenyúlni Matolcsy segítségével a Fidesz" – nyilatkozta az ellenzéki párt elnöke.Tóbiás József emlékeztetetett: a bíróságnak kellett kimondani, hogy az MNB alapítványaiba kihelyezett 266 milliárd forint közpénz, majd felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte amit – mint fogalmazott – Matolcsy és a Fidesz-többség megenged magának, vagyis, hogy a köz pénzét, a devizahitelesek pénzét, a forint árfolyamával való játszadozással begyűjtött pénzt sajátjaként kezeli. Az emberek életében nincs változás, nem érzik magukat biztonságban, miközben a hatalmon lévők földeket, milliós fizetéseket osztogatnak maguknak – fűzte hozzá a politikus. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés előterjesztésekor elhangzott szavaira utalva, miszerint 2017-ben mindenki egyet előre lép, Tóbiás József máskét fogalmazott:  "minden fideszes haver léphet előre egyet, miközben 4,5 millióan ugyanolyan helyzetben lesznek, mint 2016-ban".

Az MSZP elnöke szerint el kell jusson az ország oda, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, mert a Fidesz nem akarja őket meghallgatni. Ezért kell népszavazás, hogy az emberek véleményt mondhassanak a Fidesz-kormányról – tette hozzá. 

A Fidesz reagált Tóbiás József állításaira

A Fidesz frakció MTI-hez eljuttatott reakciója szerint a Fidesz-kormány 2010 óta "folyamatosan takarítja a romokat", és pótolja a pénzeket minden területre. 2017-ben is újabb 100-100 milliárdos nagyságrendű többletforrást biztosítanak ezekre a területekre.
Kitértek arra is, hogy az MSZP "kezdettől támadja" a Magyar Nemzeti Bankot is, mert az "a magyar nemzet érdekének képviseletére esküdött fel és nem idegen érdekeket szolgál többé".  Az MSZP kormányzása alatt Simor András vezetésével "a jegybank törvénytelenül, veszteségesen gazdálkodott (...), és százmilliárdokkal pénzelte a bankokat, miközben az országot és a magyar családokat devizahitelbe taszította" – áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink