hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Továbbra sem fizetnek a kórházak

Példátlanul kedvező első öt hónapot zárt idén az államháztartás gazdálkodása – ennek ellenére a közintézmények tartozása érdemben nem csökkent, írja a Napi.hu.

Az első öt hónapban rászakadt a bőségszaru az államháztartásra, egyetlen cég (a GE) jelentős társasági adóbefizetéseinek és a leállt uniós programoknak köszönhetően; az első öthavi hiány alig 13,2 milliárd forint volt, ami történelmi rekord. Mindeközben alig történik valami a közintézmények adósságának konszolidálásával: a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint május végén kerek 69 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, ami 19 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly decemberinél.

 A közintézmények teljes 69 milliárdos adósságából, ami 300 millióval kisebb az áprilisi összegnél, a 30 nap alatti tartozás 22,4 milliárd, 30-60 közötti 12,3 milliárd míg 60 napos túl lejárt tartozás 33,6 milliárd forint. A tartozásállományból 51,7 milliárd (az összes tartozás 74,9 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. A nemfizetés teljesen elfogadott legalábbis a kormány részéről, hisz a 716 közintézményből a felük 365 adott számot kisebb-nagyobb lejárt adósságról. írja a lap, amely közli a TOP 10 legnagyobb adós listáját is.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink