hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Túl későn diagnosztizálják

Magyarországon gyakran később diagnosztizálják a daganatos betegségeket, mint az Európai Unió más országaiban, így kisebb a gyógyulás esélye, mondta a Magyar Nemzetnek az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetője.

Bodoky György hangsúlyozta: a daganatok késői felismerése miatt a hosszú távú gyógyulást inkább eredményező sebészi beavatkozások már nem jöhetnek szóba, ezért az állam jelentősen többet költ a daganatos betegek gyógyszeres kezelésére, mint az EU egyéb országai. Egy onkológiai kezelés akár öt másik beteg sebészeti ellátásával megegyező összegbe is kerülhet, emlékeztetett a szakember.

A statisztikák szerint a rákbetegségből meggyógyulók 49 százaléka sebészi kezelésnek köszönhetően épül fel, 40 százaléknál a sugárkezelés hoz gyógyulást, 11 százaléknál pedig a kemoterápia, Magyarország mégis a legutóbbira költi a legtöbbet.

Bodoky György közölte: a melanoma, a tüdőrák, a vastagbél- és gyomordaganat esetében is különösen fontosak lennének a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, az Országos Egészségpénztár azonban a szakember szerint nem finanszírozza ezeket a megfelelő mértékben, írja az MTI nyomán az ATV honlapja.

(forrás: ATV/MTI)
hirdetés

Könyveink