hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mit kell tudni az átállásról?

Türelmi időt kaptak az egészségügyi szolgáltatók

A zökkenőmentes átállás érdekében egy hónapnyi türelmi időt adott az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. A betegellátás érdekére hivatkozva átmeneti szabályokkal „segítik” a szolgáltatókat, a betegek többsége egyelőre nem érez majd jelentős változást. Cikkünkben az egészségügyi szolgáltatók számára összesítjük a tudnivalókat.
Ajánlott "olvasmány" : tek2012.gyemszi.hu

Az átmeneti, egy hónapos "türelmi időszak" kezelésére az alábbi intézkedések lépnek életbe. 

I. Mit kell tudni a kórházaknak? – betegfogadási szabályok

– Az átmeneti időszakban továbbra is fogadhatják az egészségügyi szolgáltatók a térséghatáron túli, a területi ellátási kötelezettség határain kívülről érkező betegeket. Kérés esetén a beutaló orvos köteles páciensét az általa meghatározott intézménybe/szolgáltatóhoz irányítani.

Hivatkozott jogszabály: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 3/A. § (1) bek.

A július elseje előtt kiállított beutaló esetén a beteg eldöntheti, hogy mely szolgáltatónál veszi igénybe az ellátást: a beutalón szereplő kórházban, vagy esetleg már az új szisztéma szerint besorolt szolgáltatónál. A beutalón szereplő kórház akkor is köteles fogadni a beteget, ha az adott személy ellátási körzetén kívülről, a térséghatáron túlról érkezik.

Hivatkozott jogszabály: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 50. § (7) bek. 

Gondoskodni kell a beteg folyamatos ellátásáról. Az intézmények kötelesek a július elseje előtt megkezdett kezeléseket befejezni, nem utasíthatnak el egyetlen beteget sem arra hivatkozva, hogy az új rendszerben a kórház területi ellátási kötelezettsége nem terjed ki az adott személyre. Amennyiben egy kórházban július elsejétől megszűnik egy osztály, a bent fekvő betegeket július 31-ig elláthatják helyben, idő közben pedig gondoskodni kell arról, hogy augusztustól már az új területei ellátási kötelezettség szerint besorolt szolgáltató folytassa a terápiát.  

Hivatkozott jogszabály: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 50. § (7) bek.

Az átmeneti időszakban a beteg követheti orvosát. Ha a struktúraátalakítás miatt az orvos egy másik intézményben kap állást, az intézmény a területi ellátási kötelezettség hiányára hivatkozva sem utasíthatja el a beteg ellátását.

Hivatkozott jogszabály: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 50. § (7) bek.

II. Mit kell tudni a háziorvosoknak?

– A háziorvosok alapvetően két információs forrásból: a térségi ellátásokról egy a GYEMSZI által működtetett honlapról, valamint a Központi Ágynyilvántartó (KÁNY) diszpécseritől kaphatnak felvilágosítást. A diszpécserszolgálat munkatársai a nap 24 órájában rendelkezésükre állnak, informálják őket arról, hogy – szakterületenként – melyik intézményben biztosítja az állam a fekvőbeteg ellátást betegeik számára.

1. A GYEMSZI honlapjának elérhetősége: tek2012.gyemszi.hu

A honlap segítségével nem csak a háziorvosok, a kórházak munkatársai és a betegek is informálódhatnak, megtudhatják, hogy lakcímük alapján mely intézményhez sorolta őket a tárca. Pontosan látható az is, hogy szakterületenként melyik intézmény milyen progresszivitási szint szerinti besorolást kapott. 

2. Központi Ágynyilvántartó (KÁNY) 0-24 órában működő telefonszámok:
  • (06)-1 311-6000
  • (06)-1- 354-2460
  • (06)- 1- 354-2466
  • (06)- 1- 354-2467

III.  Finanszírozási szabályok változása:

Struktúraátalakításhoz kapcsolódó finanszírozási módosítások

Az aktív fekvőbeteg szakellátási kassza allokációja az ez évben kiosztott TVK-ból, azaz a még hátralévő négy hónapra rendelkezésre álló súlyszám-keretből indul ki, amelyet a struktúra-módosítást figyelembe véve módosítunk. A fel nem használt TVK mennyiséget egészségpolitikai célok mentén egyes kiemelt ellátásokra újraallokáljuk.

– Növekedni fog a feladatot átvevő egészségügyi szolgáltatók aktív fekvőbeteg illetve járóbeteg TVK-ja.

A TVK növekmény kiszámítása a Kr. 19. §-ában meghatározott számítási mód alapján történik. [43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 57. §-a (1) bek.]

– Az aktív fekvőbeteg ellátást konvertáló szolgáltatók a manuális szakmákban egynapos ellátási lehetőséget kapnak.

Ennek az ellátásnak a TVK mennyiségét a Kr. 19. §-a határozza meg [43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 57. §-a (1) bek.

1.  „Meghosszabbított járóbeteg-szakrendelés” finanszírozása

Azon egészségügyi szolgáltató, amelynek 2012. június 30-ával az aktív fekvőbeteg-szakellátó tevékenysége megszűnik, de járóbeteg-szakellátási tevékenységet végez és a biztosítottak számára folyamatosan rendelkezést garantál, a rendelési időn túl nyújtott ellátásért többletfinanszírozást kaphat. Aki szeretne plusz bevételhez jutni, az új struktúra szerinti tevékenységén felül további egyszerűbb sürgősségi sebészeti, traumatológiai ellátást kell biztosítani. Ugyanis az egyszerűbb, fekvőbeteg ellátást nem igénylő sürgősségi eseteket helyben el lehet látni, a rendeletmódosítás miatti finanszírozási többlet pedig fedezetet nyújt majd a szolgáltató többletmunkájának ellentételezésére. A fix díjra 15 szolgáltató jogosult, havi 2 millió forintnyi bevételre számíthatnak.

Hivatkozott jogszabály: 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 59. § (1) bek.

2.. Bővül a TVK mentes ellátások köre

Az alábbi HBCs-kkel bővül a TVK mentes ellátások köre:

  • 05P 2081 AMI PCI-vel (egy vagy több stenttel) *HBCs [súlyszám: 8,02477]
  • 05P 2082 AMI PCI-vel, stent nélkül *HBCs [súlyszám: 5,92309]
  • 01M 015D Cerebrovascularis betegségek (kivéve: TIA), praecerebralis érelzáródással, rtPA kezeléssel *HBCs [súlyszám: 3,05172]

3. Új krónikus szorzó kialakítása (polymorbid betegek gerontopszichiátriai ellátása)

Növekszik a polymorbid betegek gerontopszichiátriai ellátásának finanszírozása. A kezelésre szorulók ellátása a jelenlegi krónikus ellátás szorzójához képest többletköltséggel jár, így a mostani módosítása alapján a szorzó 1,2-ről 1,6-ra változik. A módosítást követően ezen új szorzóval azon krónikus ágyak/ellátások kerülhetnek finanszírozásra, amelyek egyszerűsített többletkapacitás befogadási eljárás keretében erre jogosultságot szereznek.

Hivatkozott jogszabály: 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 8. melléklete

4. Emelt krónikus szorzójú ellátások

Az új szakmai minimumrendelet alapján új krónikus ellátási formát vezet be a tárca olyan tartós gépi lélegeztetést igénylő betegek számára, akik esetében előreláthatóan 30 napot meghaladó mesterséges lélegeztetésre lesz szükség.  Emellett intermediaer care egységeket hoznak létre a korábbi intenzív kapacitások szakmai átalakítása révén. A most módosított kormányrendelet 8. sz. melléklete kiegészült egyéb speciális krónikus ellátásokkal: nem rehabilitálható vigil kómás betegek, gerincvelő harántsérültek, tartós gépi lélegeztetettek, politraumatizáltak ellátásával is.

Ezen betegek ellátása a jelenlegi krónikus ellátás szorzójához (1,2) képest többletköltséggel jár, a szorzó mértéke 1,8-ra változik. A módosítást követően ezen új szorzókkal azon krónikus ágyak/ellátások kerülhetnek finanszírozásra, amelyek egyszerűsített többletkapacitás befogadási eljárás keretében erre jogosultságot szereznek.

Hivatkozott jogszabály: 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 8. melléklete

5.   TBC-s betegek elkülönített, őrzött osztályon történő kezelése

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében elkülönített, őrzött osztályon kell elhelyezni és gyógykezelni azokat a betegeket, akik a tuberkulózis előírt gyógykezelésének ismételt felszólításra sem tettek eleget vagy a gyógyszeres kezelésük önhibájukból ismételten megszakadt. Esetükben a kezelés költsége a krónikus ellátáshoz képest többletköltséggel jár, a szorzó mértéke 1,6.

Hivatkozott jogszabály: 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 8. melléklete

IV. Módosítási lehetőségek a 2012. július 1-jén életbe lépő struktúrában:

A szolgáltatók fenntartójukkal közösen kérhetik az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól (OTH) ellátási területük módosítását (tek). Ha több érintett szolgáltatónak ugyanaz a fenntartója (pl. a GYEMSZI), akkor az ellátási területre vonatkozó észrevételeket a fenntartó összegyűjti a szolgáltatóktól, illetve a szakmai tagozatoktól és az EMMI tájékoztatásával megküldi az OTH felé.

– Az OTH ellátási érdekre hivatkozva hivatalból módosíthatja a területi ellátási kötelezettségeket. A fenntartó kérheti az OTH-tól a hozzá tartozó szolgáltatók kapacitásainak másik ellátási formába, illetve másik szakmába történő átcsoportosítását, valamint kezdeményezheti az OTH-nál a hozzá tartozó szolgáltatók közötti kapacitásátcsoportosítást, ami értelemszerűen a tek módosulását is maga után vonhatja

– Lehetőség van a progresszivitási szint módosítására is: a szakmai kollégium illetékes tagozatának támogató véleménye birtokában az egészségügyi szolgáltató ezt kezdeményezheti az OTH felé benyújtott kérelmében.

 

 


Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink