hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új fenyegetést azonosítottak az élelmiszerekben

A feldolgozott élelmiszerekben használt mesterséges adalékanyagok növelhetik a gyulladásos bélbetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kockázatát - írja a Nature nyomán az MNO.

A Georgiai Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeálószerekre, vagyis azokra a vegyi anyagokra összpontosítottak, amelyeket számos élelmiszerhez adnak a feldolgozás során, hogy javítsák állagát és meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.

A szakemberek két széles körűen használt emulgeálószert vizsgáltak, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt. A kutatók az egereket vízben vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etették, és megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a bélbaktériumok szerkezetét, és gyulladást idézhetnek elő – ezáltal pedig először igazolták, hogy közvetlen hatással vannak az egészségre.

Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere-rendellenességek is, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink