hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Üzent az ebola: még nem győzték le

Újabb holttestben azonosították az ebolavírust Sierra Leonéban - közölte csütörtök este a helyi ebolaközpont szóvivője a BBC-vel, a WHO órákkal korábban még úgy vélte: véget ért a járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen csütörtökön, pár órával korábban nyilvánította ebolamentesnek a szomszédos Libériát, azt valószínűsítve, hogy ezzel véget ért a nyugat-afrikai ebolajárvány. A szervezet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy előfordulhat még megbetegedés. Libériát korábban már kétszer fertőzésmentessé nyilvánították, de a kór később ismét terjedni kezdett.

A betegség most azonosított, Sierra Leone-i áldozatából vett mindkét minta pozitív lett. Sierra Leonét tavaly november 7-én minősítették ebolamentessé az egészségügyi hatóságok.

A BBC a szóvivőre hivatkozva azt írja, hogy a betegség legújabb áldozata az ország északi részén, Tonkolili járásban halt meg, ahová a guineai határ közeléből érkezett. A holttestből vett mintákat brit egészségügyi szakemberek elemezték.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a Sierra Leone-i hatóságok minél előbb szeretnének előkeríteni mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett az áldozattal.

A WHO adatai szerint Sierra Leonéban 3955 halálos áldozatot követelt az ebolajárvány, amelyben a térségben összesen 11315 ember halt meg. Egy országról akkor lehet kijelenteni, hogy sikerült megállítani az ebola emberről emberre terjedését, ha az utolsó észlelt eset második negatív tesztjét követően 42 nap telik el új megbetegedés nélkül, ami a vírus lappangási idejének duplája.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink