hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vádat emeltek a receptírással pénzt kereső doktor ellen

Vádat emelt a járási ügyészség egy nagykanizsai szakorvos ellen, aki csalással, fiktív receptekkel hatmillió forintot meghaladó kárt okozott az országos egészségpénztárnak (OEP).

A Kanizsai Dorottya Kórház volt szakorvosa 2010 és 2011 között vizsgálat és jogszabályi feltételek hiányában, közgyógyellátotti jogcímen, normatív támogatással 23 biztosított részére írt fel gyógyászati segédeszközként felfekvés elleni gyógypárnát. A valótlan tartalmú recepteket a szakorvos családja által üzemeltetett nagykanizsai gyógyszertárban lehetett beváltani. A hamis receptek után a támogatást a gyógyszertárnak elszámolták, ezzel több mint 2,2 millió forint kárt okoztak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A kárt az orvos munkáltatójának kellett megtérítenie, ezért a Nagykanizsai Járásbíróságon a kórház és a szakorvos között kártérítési per van folyamatban.

A szakorvos 2011 tavaszán hasonló módszerrel - egy gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó kft. alkalmazottjával egyeztetetve - normatív támogatású kompressziós gyógyharisnyára állított ki recepteket. A szakorvos a magánrendelésén közel 300 biztosított részére írt fel gyógyharisnyát, amelyek kiváltására Budapesten, egy meghatározott gyógyászati segédeszközboltban került sor. A receptek után járó normatív támogatásokat a Fővárosi és a Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban elszámolták és az üzletet működtető cégnek ki is fizették. A csaknem négymillió forintos kár nem térült meg.

Az orvos ellen - aki már nem dolgozik a dél-zalai kórházban - a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás büntette, magánokirathamisítás vétsége valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, társa ellen pedig csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat – számolt be Kondákor Ferenc megyei főügyész az MTI-nek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink