hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Változik a felsőoktatási felvételi rendje

2020-tól mindenkinek kötelező az emelt szintű érettségi, a középfokú nyelvvizsga, és teljesen elektronikussá válik a felvételi eljárás. A vonatkozó kormányrendelet-módosítást a szaktárca honlapján tették közzé.

A felsőoktatási államtitkárság közölte: a kormány célja az volt, hogy egyszerűsítse a felvételi eljárást, és ennek újabb állomása, hogy a felsőoktatási felvételi eljárás teljesen elektronikussá válik. Indoklásul hozzátették: 2014-ben a felsőoktatási felvételi eljárásban csak a jelentkezők négy százaléka nyújtott be papíralapú jelentkezést.
A változások értelmében 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga..

Emellett a kormány szabályozza, hogy azoknál a jelentkezőknél, akiknek már van felsőfokú végzettségük, a pontszámításnál hogyan vegyék figyelembe az oklevelüket-diplomájukat.

A kormányrendelet felvételi eljárásra vonatkozó része december közepén lép életbe, az egyes tudományterületeken és szakokon megkövetelt emelt szintű érettségi 2016. január 1-jével, a középfokú nyelvvizsgára és a minden szakra érvényes emelt szintű érettségire vonatkozó feltétel 2020. január 1-jével lesz hatályos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink