hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Vannak, akik az inzulin-pumpával könnyebben élhetnek

A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Medtronic bemutatta az immár Magyarországon is elérhető inzulinpumpáját - tudatta közleményében a cég.

A hasnyálmirigy működését utánzó eszköz feladata segíteni a cukorbetegeket, hogy jobban tudják kontrollálni vércukorszintjüket, s elkerülni a hipoglikémiás epizódokat. „Ez a rendszer az első a világon – írják a közleményben  –, amely automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amint az érzékelő alacsony cukorszintet jelez, és automatikusan újra is indítja az adagolást, amint a cukorszint emelkedő tendenciát mutat.”

A diabétesz jelenleg nem gyógyítható, így a kezelés arra irányul, hogy a vércukorszintet a normális határértékek között tartsa. Mivel az 1-es típusú diabéteszt az elégtelen inzulintermelés jellemzi, annál a rendszeres inzulinadagolás szükséges a kezeléshez. Viszont ha alkalmilag túl sok az inzulin a szervezetben, a vércukorszint hirtelen csökkenése, a hipoglikémia veszélyezteti a betegeket. Ez is okozhat látászavart, ájulást, sőt kómát, halált.

A hipoglikémia különösen veszélyezteti azokat, akik valami okból éppen kiszolgáltatottabbak, nehezebben reagálnak, mert például még kicsik, vagy éppen alszanak.

„A hipoglikémiás események sokszor mély, negatív nyomot hagynak bennünk – idéz egy diabéteszes beteget a közlemény  –, amellett, hogy a gyakori hipoglikémiák hosszú távon komoly állapotromlást eredményeznek. Még akkor is lehetetlen az ébrenlét során előforduló hipoglikémiára mindig kellő időben és megfelelően reagálni, ha jó szenzorokkal rendelkezünk a hipoglikémiás tünetek felismerésében. Az alvás során jelentkező hipoglikémiával szemben pedig tehetetlenek vagyunk, s ez nagy félelemforrás.”

Az inzulinpumpa egy akkora készülék, mint egy kisebb mobiltelefon. Egy közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén keresztül továbbítja az inzulint a testbe. Aki ezt használja, annak nem kell rendszeresen szúrnia magát, hanem folyamatos vércukorszint ellenőrzés mellett a készülék adagolja a megfelelő mennyiségű inzulint. Az inzulinpumpát felnőttek, tinédzserek, és (szülői felügyelet mellett) gyerekek is használhatják. Ugyanakkor nem mindenkinek feltétlenül a pumpa a megfelelő megoldás.

„Az orvosnak olyan kezelést kell javasolnia a 1-es típusú diabéteszes betegeknek, hogy a jó anyagcsere kontroll mellett jó életminőséget, megelégedettséget és sikert hozzon párhuzamosan a depresszió, feszültségek kialakulásának elkerülésével. Gyakori hipoglikémiák esetén kifejezett figyelmet kell fordítani a beteg oktatására és használni kell a technológia segítségét: inzulinpumpát (CSII) és folyamatos cukormonitorozást (CGM) ahhoz, hogy jobb életminőséget biztosítsunk” – idézik a közleményben dr. Kocsis Győzőt, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológusát.

 

(forrás: Medtronic)

cimkék

hirdetés

Könyveink