hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Várnak a sorukra

A műtéti várólisták jelenlegi állását tekinti át a NOL annak kapcsán, hogy az egészségügyi kományzat e területen megcélozta a sorbanállás legfeljebb fél évre való rövidítését.

A legkevesebbet, átlagosan 22-23 napot a nőgyógyászati és a gerincsérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legrosszabb helyzetben a térd- és csípőprotézisre várók vannak, ők akár több évig is együtt élhetnek a fájdalommal, mire sorra kerülnek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint térdprotézisműtétre országos átlagban 766 napot kell várni, az ellátásért jelenleg tízezren állnak sorban.

Közülük a legrosszabb helyzetben az Észak-Magyarországon élők vannak: itt az átlagos várakozási idő ugyanis három év. A csípőprotézis-műtétig 484 nap is eltelhet, erre több mint nyolcezren várakoznak. A gerincstabilizáló műtétek esetében sem jobb a helyzet. Itt a várakozási idő országos átlaga 712 nap – olvasható a nol.hu-n.

Mint emlékezetes, s a MedicalOnline beszámolt róla, az egészségügyi kormányzat pluszpénzzel és szervezési intézkedésekkel készül a listák rövidítésére.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink