hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Veszélyes tavaszi pezsgés

A biztonságos tavaszi nagytakarításhoz ad tanácsokat honlapján a tisztiorvosi szolgálat, különösen a vegyszerek óvatos használatára hívják fel a figyelmet.

Erősen mérgező klórgáz keletkezhet – idéznek egy veszélyes példát  –, ha klórtartalmú tisztítószereket (pl. hypo, penészirtó) és savas tisztítószereket (pl. vízkőoldó, háztartási ecet) összeöntünk, vagy egyidejűleg használjuk a tisztítandó felületen. Ilyenkor pezsgés és szúrós szag jelzi a klórgáz keletkezését.

A klórgáz a szem vagy a felső légutak szöveteivel érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami erősen irritáló hatású, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. Már kis mennyiségű gáz belélegzése is égő érzést okoz az orrban és a torokban, köhögésre ingerel, és a terület elhagyására késztet. Nagyobb mennyiség belélegzése fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat vált ki, ezen tüntetek jelentkezése esetén kórházi ellátásra, megfigyelésre is szükség lehet – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink