hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Vigyázzanak a fejükre!

A koponyasérültek mintegy harmada túl korán, úgy tér vissza mindennapi feladataihoz, hogy nem eléggé fitt, probléma van a figyelmével, az alvásával – hangzott el egy szakmai tanácskozáson.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) koponyasérülésekkel foglalkozó konferenciáján Büki András, a PTE Idegsebészeti Klinikájának igazgatója felidézte: Magyarországon évente mintegy 1500 ember szenved kómával járó súlyos, valamint 50-75 ezren könnyű koponyasérülést. Hozzátette, egyre több adat van arra, hogy a könnyű sérülések sem hagyják érintetlenül az agyat, nem múlnak el nyomtalanul.

- Azoknak a sportolóknak az esetében, akik gyakran, nagy sebességgel ütköznek vagy nem sportolóknál, akiknél e sérülések ismétlődnek, a következmények beláthatatlanok lehetnek, már fiatal korban is fennáll egy krónikus elbutulási folyamat beindulásának veszélye - fogalmazott az orvosprofesszor.

Büki András megjegyezte, hogy ma az orvosok sem tudják megmondani biztosan, melyik enyhe koponyasérültnek kellene pihennie még egy hetet a sérülés után, és ki az, aki dolgozni mehet. Becslések szerint a sérültek mintegy harmada úgy tér vissza mindennapi feladataihoz, hogy nem eléggé fitt, a figyelmét, a végrehajtó funkcióit illetően problémával küszködik, alvászavara van.

A klinikaigazgató utalt arra is, hogy a legtöbb koponyasérülés még mindig a közúti balesetek következménye, de ez csökkenő tendenciát mutat, egyre gyakoribbak ugyanakkor az esések okozta sérülések. A felesleges kockázatokról szólva megjegyezte, hogy a véralvadási zavarral küzdőknek vagy a véralvadást befolyásoló gyógyszert szedőknek érdemes meggondolniuk, hogy motorkerékpárra ülnek-e vagy felmennek-e a fára egy vödör cseresznyéért, esetükben ugyanis egy esetleges koponyasérülés súlyosabb következményekkel járhat.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink