hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Visszakérik a kórházukat

Az abaúji Szikszó vezetői új alapokra szeretnék helyezni egészségügyi ellátásukat, ezért lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az államosítás során a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházhoz csatolt, II. Rákóczi Ferencről elnevezett kórházuk ismét a saját tulajdonukba kerüljön, írja a NOL.

Álláspontjuk szerint a jelenleg a megyei kórház „gyarmataként” működő intézmény már nem a szegénységgel és betegséggel küzdő abaújiak érdekét szolgálja. A szikszóiak pedig „nem nézhetik tétlenül” azt, hogy az egykor a helyiek közadakozásából épült kórház – annyi hányattatás után – végképp eltűnjön a süllyesztőben.

Nem ért egyet a kezdeményezéssel dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgatója. Mint kifejtette, Szikszón az aktív ellátás – a belgyógyászat, a sebészet, a szülészet – megszüntetését 2007-ben az akkori egészségügyi miniszter, dr. Molnár Lajos kezdeményezte, s maga nem emlékszik arra, hogy ez különösebb ellenállásba ütközött volna. Egyébként – tette hozzá – aktív járóbeteg-ellátás, egynapos sebészet is működik az abaúji városban, ahogyan krónikus és rehabilitációs ellátást igénylő fekvő betegeket is kezelnek.

Jelenleg semmilyen jogszabályi háttere nincs meg annak, hogy egy önkormányzat visszavehesse egészségügyi intézményét, írja a lap.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink