hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Papp Magor levele orvoskollégáihoz

A rezidensszövetség elnöke  a Facebookon nyilvánosságra hozott alábbi levélben fordult kollégáihoz, melyben közölte: az akció folytatódik, a március 29-i határidőn már nem módosítanak.

Kedves Szakorvos és Rezidens Kollégák!

Amint láthattátok, az utóbbi napokban felgyorsultak az események. Feladatainknak megfeszített tempóban igyekszünk eleget tenni. Kérjük, nézzétek el, hogy csak most tudunk részletesebb tájékoztatóval szolgálni. Ami a legfontosabb:
1. Az akció továbbra is folytatódik, nem történt megállapodás.
2. A célok ugyanazok. Ebben sem történt változás.
3. Egyedül a határidő változott: 2012. március 29-re. Ezen többször nem módosítunk.
A halasztás előnyeit és esetleges kockázatait alaposan megfontoltuk, és ezeket mérlegelve döntöttünk. Előzetesen konzultáltunk a helyi szervezeti egységeinkkel és a Magyar Orvosok Szövetségével is. A halasztás fő okai a következőek:
1. Lehetőség nyílt egy érdemi alapbér emelésre anélkül, hogy a felmondó nyilatkozatokat aktiválnunk kellett volna.
2. A kormányzat lépésére mi is gesztust gyakoroltunk, ezzel egyébként időt adva saját magunknak is a további erősödésre (bár sok felmondás gyűlt össze, de ez még tovább növelhető)
3. Amennyiben nem történik megegyezés, úgy a felmondó levelek 2012. március 30-án aktiválásra kerülnek. A pontos keretekről napokon belül értesíteni fogunk mindenkit!
A harcot nem adtuk és nem is adjuk fel. Ehhez azonban továbbra is szükségünk van a támogatásotokra!
Amiben segíteni tudtok:
- Felmondási nyilatkozatotokkal a továbbiakban is tartsatok ki az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalom mellett
- Várjuk a további csatlakozásokat is! Részletek hamarosan a www.rezidens.hu oldalon
- Csatlakozzatok a MOSZ által gyűjtött túlmunka visszamondáshoz is: www.moszhonlap.hu
Az országjárást folytatni fogjuk, a mozgalom továbbra is nyitott minden orvos számára! Ígéretünknek megfelelően kitartunk az eredeti célok mellett. Tesszük mindezt konstruktív módon, az építés és nem a rombolás szándékával. Tartjuk azt a vállalásunkat is, hogy szem előtt tartjuk a csatlakozó kollégák biztonságát, hiszen az akció keretében a több mint 2500 orvos - a közös küzdelem megvívása mellett -, ezzel is megbízott bennünket. Hogyha a szükség úgy hozza, a felmondások aktiválása sem marad el. Csupán 3 hónapra kérjük a további türelmeteket, nem tovább.
Sokan kérdeztétek, hogy milyen forrás szolgál a béremelés fedezetéül. Az egyik ilyen, már a Miniszterelnök által is publikált forrás a népegészségügyi termékdíj, ami ígérete szerint kizárólag orvosok bérezésére fordítható:
"Tavaly az orvosok támogattak bennünket, hogy bevezessük a népegészségügyi termékadót, tehát az egészségtelen élelmiszeripari termékek után speciális termékadót kell fizetni, ez megy az egészségügybe. Ezt mind az orvosok bérezésére fordítjuk. Tehát ma az államtitkárnak áll rendelkezésére 2012-re nézve annyi pénz, hogy azokkal az orvosokkal, akik valóban meg akarnak állapodni, akik szolgálni akarják a betegeket meg a hazájukat, azoknak a számára 2012-ben elfogadható béremelést tudunk ajánlani." (Orbán Viktor, 2011.12.30.)
Tisztában vagyunk vele, hogy ezzel a több ezer orvos akarata még nem ért célba. Az utóbbi 3 napban ennek megfelelően rengeteg támogató és jó pár kritikus visszajelzés is érkezett az akció további ütemezését illetően. Néhányan politikai hangvételű csalódottságuknak adnak hangot, mivel az akcióban a kormányzat irányába készülő fricska lehetőségét véltek felfedezni és elveszni. Az elmúlt hónapokban persze megkaptuk a másik irányból a "miért pont most, miért pont ezalatt a kormány alatt" kritikáját is.
Az elmúlt 5 évben mindvégig konzekvensen szakmai alapon érdekképviseltünk. Elkötelezettségből, politikamentesen, nulla forintos költségvetésből. Az utóbbi hónapok során munka mellett több mint 10.000 kilométert utaztunk, legalább 100 összejövetelt tartottunk. Nem azért tettük mindezt, hogy akár most, akár később feladjuk a céljainkat.
Folytatjuk. Erőnk és legjobb tudásunk szerint. De a sikerhez szükségünk van a továbbiakban is RÁTOK. Arra, hogy az elkövetkező 3 hónapban is közösségként harcoljunk tovább.

Kérjük a további megtisztelő bizalmatokat!


Üdvözlettel:
a Magyar Rezidens Szövetség elnöksége 

(forrás: Facebook)
hirdetés

Könyveink