hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ECCO kongresszus

2015-ben – immáron második alkalommal - Barcelonában került sor az Európai Crohn Colitis Társaság (ECCO) tízedik, jubileumi kongresszusára.

hirdetés

Az Európai Crohn Colitis Társaság (European Crohn’s and Colitis Organisation-ECCO) egy 2001-ben alakult, intenzíven bővülő, igen aktív munkásságú nonprofit szervezet, mely célul tűzte a ki a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegek gondozásának javítását. A Társaság tudományos munkája során hangsúlyozottan foglalkozik az IBD epidemiológiájával, pathogenezisével, diagnosztikai újításaival és kihívásaival, valamint a legújabb kezelési lehetőségeivel.

Az ECCO éves kongresszusa 2006 óta kerül megrendezésre Európa jelentősebb nagyvárosaiban. A konferencia iránti érdeklődés évről évre növekszik, míg 2006-ban a résztvevők száma csak 350 volt, 2014-re már 5000 fő fölé emelkedett. 2015-ben – immáron második alkalommal - Barcelonában került sor a rendkívül színvonalas, a várakozásnak megfelelő, tízedik, jubileumi rendezvényre. A résztvevők száma ebben az évben elérte az 5420 főt; 80 ország képviseltette magát Európai határain innen és túlról. Magyarországról az idei évben 45 résztvevő látogatott el Katalónia fővárosába. A konferenciára benyújtott tudományos absztraktok száma 1114, az elfogadott szóbeli előadások száma 28, poszter prezentációra elfogadott munkák száma 725 volt.

A konferenciát megelőző napon került megrendezésre a fiatal gasztroenterológusok részére szóló 13. IBD Intensive Advanced Course. A résztvevők esetmegbeszélések segítségével átfogó képet kaphattak az IBD újszerű képalkotó diagnosztikai lehetőségeiről, a súlyos és szövődményes Crohn betegség és colitis ulcerosa legaktuálisabb kezelési módjairól, a vakcináció kérdéseinek aktualitásairól. A 8. Young ECCO workshop az IBD képalkotó diagnosztikájával, a terhesség és anti-TNF terápia komplikációinak témaköreivel foglakozott részleteiben. A képzésen Magyarország két delegált fiatalja is részt vett. Magyarországról egyedüliként a Szegedi Tudományegyetem I sz. Belklinikáról egy IBD nővér is részt vehetett a Nurse ECCO képzésen, ahol az IBD gyógyszeres kezelési lehetőségeiről, a táplálás fontosságáról, valamint a nővéreknek a bélbetegek kezelésében nyújtott aktív szerepéről tartottak előadásokat.

A tudományos program első napjának fő témái közé tartozott az IBD pathogenezise és az úgynevezett „exposome”, vagyis azon tényezők összessége közötti kapcsolat, melyek hatással lehetnek a betegség kialakulására. A részleteiben tárgyalt témák közé tartozott a táplálkozás és az életmód IBD kialakulásában betöltött szerepe, valamint az IBD epigenetikája. A szóbeli előadásra elfogadott absztraktok között hallhattunk előadást a széklettranszplantáció alkalmazásáról colitis ulcerosában. Érdekes módon a vizsgálatban az egészséges önkéntesektől származó donorszéklet és a betegek saját, autológ microbióta transzplantációja között nem találtak különbséget a klinikai és az endoszkópos remisszió arányában.

A következő szekció a biológikumok farmakokinetikai vizsgálatainak napi gyakorlatba történő átültetését részletezte. Julsgaard és mtsai beszámoltak arról, hogy a terhesség alatt történő infliximab vagy adalimumab kezelés esetében a 30. gesztációs hét előtt felfüggesztett anti TNF-α kezelés jelentősen csökkentette a magzati anti TNF-α expozíciót. A biológikumok kb. 12 hónapot igénybe vevő clearance-e miatt az élő vakcinák beadását egy éves kor felett javasolt elvégezni. Egy cseh tanulmány (Bortlik és mtsai) felhívta a figyelmet arra, hogy az anti TNF-α kezelés leállításakor endoszkópos remissziót mutató betegek közel felében két éven belül relapszus következik be. Ebben a vizsgálatban az ileum lokalizáció volt az egyetlen relapszust előrejelző tényező. Roblin előadásában hangsúlyozta, hogy a mély remisszió definiálásához szükséges infliximab völgykoncentráció szignifikánsan magasabb, mint a csak klinikai remissziót elérő betegeknél dokumentált szérumszint. A belga tanulmány (Billiet és mtsai) felhívta a figyelmet arra, hogy az infliximab kezelés megkezdése előtt észlelt magas szérum TNF/CRP arány a primer hatástalanság kialakulásának prediktív tényezője.

A második nap főtémái a pénzügyi források optimális kihasználásáról, a tápcsatorna nyálkahártya barrier sérüléséről, terápiás célpontokról szóltak. Utóbbi blokkban szó volt a gyógyszer indukálta mikroszkópos colitisről, mely elsősorban NSAID, PPI, SSRI mellett bizonyult gyakoribbnak. Rubin előadásában a 9 mg dózisú budesonid MMX placeboval szembeni hatékonyságát mutatta be enyhe és mérsékelten súlyos colitis ulcerosában. Alisa Hart előadása a mikrobióta IBD pathogenezisében és terápiájában betöltött szerepéről szólt. A következő előadás sorozat a nővérek bélbetegek gondozásában betöltött szerepét, a minőségi betegellátást helyezte középpontba. A délutáni blokk a bioszimilerek alkalmazásáról szólt. Larsen és mtsai az anti TNF kezelés hatását vizsgálták a sebészeti beavatkozások gyakoriságára tekintettel gyermekkori IBD-ben. Eredményeik azt mutatták, hogy a sebészeti beavatkozások száma ugyan nem csökkent egyelőre egyik betegségben sem, de az első beavatkozásig eltelt idő Crohn betegségben kitolódott. Atreya és mtsai tanulmányában a lokálisan alkalmazott toll like receptor 9 agonista DIMS0150 hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta colitis ulcerosában. Eredményeik alapján a 12. hétre elért klinikai remisszió aránya nem különbözött jelentősen a placebo csoporttól, de a nyálkahártya gyógyulás aránya magasabb volt a kezelt csoportban. Magyarországról Végh Zsuzsanna mutatta be a 2011 ECCO-EpiCom vizsgálat eredményét, mely az anti TNF készítmények fokozottabb alkalmazását igazolta Nyugat Európában és Ausztráliában Crohn betegségben és colitis ulcerosában egyaránt. Laharie a cyclosporin és az infliximab összehasonlító vizsgálat hosszútávú eredményeiről számolt be akut, súlyos, szteroid refrakter colitis ulcerosában. Eredményei alapján nem volt különbség a két készítmény hatásosságában ebben az indikációban. Hawkey előadásában az autológ hemopoetikus őssejt transzplantáció eredményességéről hallhattunk ileocolon Crohn betegségben. Néhány érdekes és elgondolkodtató esetbemutatást követően a nap végére az IBD asszociált daganatos megbetegedések ellátását magába foglaló ECCO ajánlás bemutatására került sor. A blokkban egyrészt a colonoscopos surveillancenek a tumorok kimutatásában növekvő hatékonyságáról hallhattunk colitis ulcerosában, valamint az is kiderült, hogy az anti TNF készítmények nem növelik a rákrizikót IBD-ben.

A konferencia utolsó napján új terápiás algoritmusok, új terápiás célpontok kerültek a középpontba. Severine Vermeire a TURANDOT vizsgálat eredményeit ismertetve beszámolt a fehérvérsejt vándorlásban fontos endothelsejteken expresszálódó adhéziós molekulákat gátló anti-MAdCAM antitest remisszió indukcióhoz vezető dózisról mérsékelten súlyos, súlyos colitis ulcerosában. Sandborn egy új hatáspontú, orális adagolású molekula, a szfingozin-1 foszfát 1 és 5 receptor modulátor hatékonyságáról számolt be colitis ulcerosában. Sands az anti IL23 antitest rövid távú klinikai hatékonyságát mutatta be az anti TNF kezelésre hatásvesztést mutató Crohn betegekben.

A 2015-ös ECCO kongresszus ismételten nagy sikerrel zárult. Több új terápiás lehetőség, azokkal kapcsolatos, eddig nem közölt adat látott napvilágot és újra kiemelt hangsúlyt kapott a betegség pathogenezise. A poszter szekció során számos inspiráló munka részleteit diszkutálhattuk meg a prezentálóval. Az ECCO kongresszus most ismét bizonyította, hogy megfelelő alkalmat nyújt a nemzetközi kollaborációs kapcsolatok kiépítésére, tudományos megbeszélésekre és vitákra, valamint lehetőséget ad a későbbi betegellátás vagy tudományos munka során hasznosítható diagnosztikai fejlesztések, innovatív terápiás lehetőségek megismerésre.

Dr. Farkas Klaudia, SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés