hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"Az életet, amíg tart, nem szabad feladni"

Nagy György televíziós szerkesztő-műsorvezető gyomorrákkal való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin nyári lapszámában, amelyben betegségükkel példamutató módon küzdő sorstársak avatják be az olvasókat történetükbe.

„Tudom magam egészséges emberként kezelni. Ez a kulcsa annak, hogy nagyobb eséllyel az is maradhassak” – fogalmazza meg hitvallását a gyomorrák miatt egy éve gyomor nélkül élő Nagy György szerkesztő-műsorvezető. Amint a Rákgyógyítás Magazinnak adott interjúból kiderül, az újságíró „fegyelmezett gyógyuló”: alkalmazkodnia kellett az új élethelyzethez, de töretlenül dolgozik, s bízik abban, hogy idejében megtörtént a daganateltávolító műtét és túlléphet a betegségen. Vallja: rákkal szembesült emberként kötelessége, hogy a környezetében élőket figyelmeztesse, ne halogassák tovább a szűrővizsgálatokat!

Mivel a bajban sok-sok erőt és biztatást kapott, ennek továbbadására tette fel az életét – illetve amint fogalmaz „abból a következő 40 évet” – Halom Borbála, aki fiatalon szembesült az emlőrákkal. A viszontagságairól és a betegségből való kilábalásáról blogot vezető nő úgy érzi, hogy testi és lelki válsága nyomán – a lánya és munkája mellett – új értelmet talált életének: mindent megtesz azért, hogy meggyőzze a nőket, menjenek el mammográfiára. Emellett sorstársakkal – például a lapban szintén nyilatkozó, az emlőrákon ugyancsak harmincas éveiben átesett dr. Kenessey Andrea kardiológus szakorvossal – egyre bővülő önkéntes csapatával segít azoknak, akikre hasonló terhet rótt a sors. Ott vannak a többiek mellett, közösen ünneplik meg velük az utolsó kemoterápiát, s közben önmaguk is erősödnek, mert azt érzik: az őket sújtó sorscsapás nem volt hiábavaló.

Példamutatóan viseli betegségét Majorosiné Parti Erzsébet is, aki több mint tíz éve küzd a vastagbélrákkal: tüdőműtéten, onkológiai kezelések garmadáján van túl, amelyek eredményeként egy évtized elteltével is szeretteivel lehet és elláthatja otthoni teendőit. Ő viszont már nem fog meggyógyulni. Ezt pontosan tudja, de fontosnak tartja, hogy minél többeknek átadja üzenetét: az életet, amíg tart, nem szabad feladni, s a jövő biztos kimenetele tudatában is a jelenben kell élni, s megélni mindazt, ami ma megadatik.

A lap társadalmi kérdéseket is tárgyalva teszi fel a kérdést, s foglalja össze a legfrissebb válaszokat arra a dilemmára: mekkora összeg fordítható egy daganatos beteg kezelésére? A tudományos ismeretterjesztés jegyében pedig áttekintést nyújt a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) siófoki szimpóziumáról, amelyen vezető hazai szakorvosok foglalták össze a világ egyik legjelentősebb tudományos kongresszusának, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaságnak (ASCO) legfontosabb eredményeit, üzeneteit.

A Rákgyógyítás Magazin és a www.rakgyogyitas.hu oldal kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány.

(forrás: Rákgyógyítás)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés