hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A billentyűműtét után négy nappal mehettek is haza

Hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek katéteres szívbillentyűműtétet – számolnak be az egyetem honlapján.

Az új terápiás lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek jelentheti az egyetlen érdemi kezelést, akiknél legfőképpen a bal kamra kitágulása miatt létrejött billentyűelégtelenség kezelésére egy nyitott szívműtét, vagyis a hagyományos szívsebészeti billentyűplasztika vagy billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne – idézik dr. Merkely Bélát az egyetem klinikai rektorhelyettesét.

A bal kamra, bal pitvar határán elhelyezkedő, két vitorlájú, ún. mitrális billentyű záródási elégtelensége a leggyakoribb billentyűbetegség. Az új beavatkozás lényege, hogy a kéthegyű billentyű vitorláinak záródását egy speciális, katéteres úton szívbe juttatható csipesszel, az ún. Mitraclip eszközzel lehet elősegíteni, ami a billentyűelégtelenség jelentős csökkenéséhez, akár teljes megszűnéséhez vezethet.

A kórházi tartózkodás mindössze néhány nap, és a betegek rövid időn belül újra aktív életet élhetnek – olvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés