hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A fehér köpeny jövője

A fehér köpeny az orvosok társadalmi előrelépését is szimbolizálta, kérdés, hogy meddig marad ez így: az utóbbi években több országban is változtak a szabályozók, most azt már inkább szennyezőforrásnak gondolják – írja az Index.

A fehér köpeny alig száz éve alaptartozéka az orvosi uniformisnak, addig a fekete jelezte a hivatás komolyságát, és azt, hogy a doktor kezei közül sokan már nem kerülnek ki élve. A fehérség azonban nem mindig jótékony szimbólum, a köpeny jövője pedig mintha már csak a beavatottaknak lenne fontosolvasható az Index összeállításában.

A fehér köpeny ma a köztudatban annyira hozzátartozik az egészségügyhöz, hogy ha az orvos éppen oldani akarja a páciens félelmeit, jobb, ha máshogy öltözködik: a gyermekorvosok és a pszichiáterek éppen ezért a legtöbb országban utcai viseletben dolgoznak. A fehér szín összekapcsolása a kórházakkal annyira erős, hogy szinte önmagában is képes szomatikus tüneteket produkálni: a „fehér köpeny szindróma” esetében a páciens szokatlanul magas vérnyomásának pusztán az orvosi beavatkozástól való félelem az oka.

A századfordulóig a fekete szín uralta a gyógyítást. A fehér szín fokozatosan vette át az uralmat, de mint a tisztaság, sterilitás jelképe hamarosan annyira elterjedt, hogy még az ápolónők is átvedlettek, pedig ők hagyományosan apácák voltak – miközben a megnevezésük továbbra is „nővér” maradt.

A fehér köpeny az orvosok társadalmi előrelépését is szimbolizálta, ugyanis ezzel egy időben váltak egyértelműen a tudományos közösség elfogadott tagjaivá – a fehér szín tehát laboratóriumi belépőnek is tekinthető. Még akkor is, ha praktikus okokból éppen a legnagyobb presztízsnövekményt elérő sebészek maradtak ki ebből: miközben az egykor leglenézettebb orvosi hivatás birtokosai a legjobban keresőkké váltak, ők zöld köpenyesek lettek – a magyarázat, hogy a műtőszobában annyi a szikrázó fehér, hogy az már fejfájást okoz.

Más kérdés, hogy meddig marad ez így: az utóbbi években több országban is nekimentek a szabályozók a fehér köpenynek – most azt már inkább szennyezőforrásnak gondolják, nem a sterilitás csimborasszójának. Ha újra változik az orvosi dresszkód, ahhoz nem csak a betegeknek kell hozzászokniuk: az orvostanhallgatók szakmai beavatásának több helyen ma is fontos rítusai a fehér köpeny szertartások: ez jelzi a mérföldkövet, hogy elméleti stúdiumok után már betegekkel is foglalatoskodni fognak.

 
(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés