hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A pára az ember jó barátja

A lakóterek egészségvédő párásításáról ad tanácsokat dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának pulmonológusa az egyetem honlapján.

Ha nem eléggé párás a levegő a száj- és orrnyálkahártya, valamint a teljes légút és a hörgők is kiszáradhatnak. Ilyenkor a váladék nem tud kiürülni, besűrűsödik, ami egy egészséges embernél is gyakori köhögést válthat ki, a betegeknél, dohányosoknál pedig nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet. A gyermekeknél erre különösen oda kell figyelni. Közöttük jóval több a légúti beteg, ugyanis még a legkisebb vírusfertőzés is tovább szűkítheti az amúgy is keskeny légutakat.

A páratartalmat mindenkinél célszerű folyamatosan az ideális 40-60 százalék közötti tartományban tartani. Ez nem is feltétlenül bonyolult. „Ha például egy téglaépítésű, jól szigetelt lakás páratartalma 30 százalékos, ott valószínű, hogy egész egyszerű módszerekkel ezt 40-50 százalékra fel lehet vinni: fürdés után hagyjuk nyitva a fürdőszoba ajtót, terítsük ki a törülközőket, vagy helyezzünk ki egy széles cserépedényben vizet” – javasolja a szakember.

Ha már az ablakokon folyik le a víz, valószínű, hogy túlpárásítottunk. Bár a légutaknak ez nem káros, a környezetben elősegíti az atkák, gombák és a penész elszaporodását, ami szintén súlyosbíthatja a krónikus betegek tüneteit. A párában gazdag levegő inkább jótékony hatású, terápiás alkalmazása is népszerű. „Sűrű váladék esetén mi magunk írunk fel hideg párásítót, vagy javaslunk inhalálást” – idézik dr. Kovács Lajost a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés