hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A pszichiátriában dolgozók között gyakoribb a kiégés

A pszichiátriai ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók között sokkal gyakoribb a kiégés, ezért különösen nagy az elvándorlás a szakmából, idézi az Orvosok Lapját a Weborvos.

Napjainkban az Európai Unióban fut a Human Brain Projeckt, ehhez kapcsolódva Magyarországon a Nemzeti Agykutatás program, amelytől azt várják a pszichiáterek, hogy tovább fog fejlődni mind tudásuk, mind a terápiás lehetőségeik tárháza a pszichiátriai betegségekről, így többek között a skizofréniáról és a depresszióról – nyilatkozta dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke az Orvosok Lapjának, melyet a Weborvos idéz.

A pszichiátriai betegségek előfordulása az egész világon és Európában is növekszik, az Európai Unióban a lakosság kb. 38,2 százaléka szenved valamilyen kezeletlen mentális kórképtől.

Az MPT elnöke beszélt arról is, hogy a pszichiátriai ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók között sokkal gyakoribb a kiégés, mint az egyéb területeken gyógyító szakemberek körében, ezért különösen nagy az elvándorlás a szakmából. Magasabb körükben az öngyilkosságok száma is az összes orvosi szakmához és az átlagpopulációhoz képest. „Nemcsak fizikai, hanem komoly lelki tehet is jelent hivatásunk, amely elsősorban humánerőforrást igényel. Kevesen vagyunk, az ellátórendszer kapacitása és finanszírozása egyaránt elégtelen, olyan létszámú betegpopulációt kell ellátnunk, amely az ellátórendszert jelenleg teljesítőképességének határára sodorja. Mindenképp érdemes tehát külön foglalkoznunk a szakterületünkön dolgozók lelki egészségével is", tette hozzá Molnár Károly.

Felidézte, hogy 2012-ben a miniszterelnök megrendelésére a WHO nemzetközi szakértői csoportja átvilágította a magyar pszichiátriai ellátórendszert, és 42 pontos összefoglalót készítettek arról, hogy mely területek szorulnak fejlesztésre. A munkában magyar szakemberek is részt vettek, a dokumentumot eljuttatták a kormányfőnek. Ezt az anyagot, valamint a 2012-es Állami Számvevőszék által megfogalmazottakat tekintik irányadónak a fejlesztésben – ezeket a lépéseket kell sürgősen megtenni, különben az összeomlás szélére kerül a pszichiátriai ellátás Magyarországon.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés