hirdetés
2016. május. 29., vasárnap - Magdolna.
hirdetés

A vetélés és a halvaszületés lehetséges oka

Az antifoszfolipid szindróma (APS) okozhat ilyen tragédiát az anyák életében. Sokszor nem ismerik fel a betegséget.

A terhességi antifoszfolipid szindrómáról és a kezelési lehetőségekről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint az APS, vagyis az antifoszfolipid szindróma egy autoimmun betegség, kialakulásának okai egyelőre nem tisztázottak. A kór immunrendszeri zavar, amely hatással van a véralvadás folyamatára.

Az antifoszfolipid szindróma esetében arról van szó, hogy könnyebben keletkezik trombus az erekben, akár az agyi erekben is stroke-t okozva. Leggyakrabban a végtagok mélyvénás rendszerében alakul ki a trombózis, és könnyen okozhat véralvadék leszakadásával súlyos tüdőembóliát. Létrejöhet véralvadék az artériákban is, amikor szívinfarktust okoz.

Az APS tüneteit sokszor egy specifikus esemény, mint például a terhesség, hozza felszínre. Ekkor a placenta vérereiben is kialakulhat trombózis, elzáródás, mely a magzatra nézve katasztrofális következményekkel járhat. Szélessy Zsuzsanna szerint az antifoszfolipid szindróma leggyakrabban harminc év körüli nők esetében jelentkezik, vagyis éppen abban a korban, amikor a legtöbb nő a gyermekvállalás mellett dönt, írja a Trombózisközpont.

(forrás: MedicalOnline)
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott cikkeink

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

A per os NSAID ellenjavallata  esetén a hatóanyag bőrön keresztül történő bejuttatása is hatékonyan szünteti meg a lumboischialgiás panaszokat. 

hirdetés