hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az aromatázgátlók és a szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok biztonsági profilja a korai emlőrák kezelésében

Aromatázgátlók és mellékhatásaik

Japán kutatók az aromatázgátlók (AI) és a tamoxifen (TAM) mellékhatásait hasonlították össze poszt-menopauzális emlőrákban.

A fázis III vizsgálatok alapján az AI-szerek aktívabbak a TAM-nál mind adjuváns terápiaként,mind a metasztatikus betegség kezelésében, mellékhatásprofiljuk azonban eléggé eltérô. AI-kezeléskor ritkábban jelentkezik hôhullám, nőgyógyászati probléma, izomgörcsök és thromboemboliás szövődmények, mint TAM kapcsán,viszont gyakrabban fordul elô csonttörés, osteoporosis, ízületi panaszok és izomfájdalom.
Az osteoporosis és a következményes csonttörés az AI-kezelés fontos szempontja. A lumbális és a teljes csípô BMD-értékei 6–7%-kal csökkennek 5 éves ANA (anastrozol) kezelés után. Ha viszont a BMD alapértéke normális volt, akkor 5 év után nem alakult ki osteoporosis. Az AI indukálta csontvesztés miatt az így kezelt betegeknél erre gondosan oda kell figyelni, és szigorúan követni a klinikai ajánlásokat. Az ízületi panaszok ugyancsak fontosak, bár mérsékeltek, mégis az AI-kezelés abbahagyásának leggyakoribb okai. Jelenleg erre vonatkozóan nincsenek megerősített ajánlások, ezért a beteg együttműködése és a folyamatos kezelés érdekében törekedni kell az ízületi tünetek enyhítésére. AI alkalmazása kapcsán gondolni kell az egyéb melléktünetek (hőhullámok, thromboemboliás események,lipidmetabolizmus változásai, második tumorok, kognitív funkciózavar) lehetőségére is.
Az AI- és TAM-kezelésben részesülők életminősége nem sokban tér el egymástól. Ha a TAM melléktünetei miatt AI-szerre váltanak, akkor az életminőség is javulhat. Ha viszont az AI okozta ízületi panaszok miatt TAM adását kezdik meg, vagy az AI-terápiát felfüggesztik, akkor a tünetek súlyosbodnak.
Az ösztrogénreceptor-pozitív emlôrákban szenvedők túlélésének javításában a legfontosabb a folyamatos endokrin kezelés. Ehhez jól kell ismerni az AI- és szelektív ösztrogénreceptor-modulátor szerek mellékhatásait, és adjuváns szisztémás terápia szükséges, az endokrin kezelés megszakítása nélkül. A hosszú távú következmények (például a zsíranyagcsere változásai) egyelőre tisztázatlanok.

Forrás: Onkológiai Mozaik, International Journal of Clinical Oncology

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés