hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Bioparox a felső légúti infekciók kezelésében

A megfázás az őszi–téli és tavaszi hónapok leggyakoribb betegsége. Egy felnőtt általában évente 2–6, egy gyermek 3–10 alkalommal esik át megfázáson, amelynek leggyakoribb kórokozói az adeno-, rhino- és parainfluenza-vírusok, de a hűvös vagy éppen csalóka tavaszi időjárás a cseppfertőzéssel terjedő légúti patogének számos egyéb képviselőjének is kedvez.

A rendelkezésre álló laboratóriumi és klinikai vizsgálati adatok azt jelzik, hogy a belélegzett hideg levegő, a testfelszín viszonylagos lehűlése és a maghőmérséklet csökkenése okozta stressz patofiziológiás válaszreakciókat váltanak ki a szervezetben. A vírusfertőzés talaján a bakteriális felülfertőződés is gyakori jelenség.

 

A fertőződés és tünetei

A légúti kórokozók legnagyobb mennyiségben a beteg orrváladékában fordulnak elő, így legkönnyebben tüsszentéssel és orrfújással – elsősorban a fertőzött orrváladékkal szennyezett kéz és tárgyak közvetítésével – kerülnek át egyik emberről a másikra. A légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok gyulladást, fájdalmat, nyálkahártya-duzzanatot és fokozott nyákképződést okoznak; a légúti tüneteket – főként csecsemő és kisgyermekkorban – láz, ingerlékenység kísérheti.

 

Kezelés

Bár az egyszerű megfázás jellemzően magától gyógyul, a közérzet javításához a tüneti kezelés elengedhetetlen. A köhögéscsillapítók, a köptetők, a láz- és fájdalomcsillapítók, az orrödéma-csökkentő szerek, illetve az immunrendszer ellenálló-képességét is fokozó nyálkatartalmú gyógynövényekből (lándzsás útifűlevél, mályvalevél és -virág, martilapulevél és -virág, kasvirággyökér, orvosi zilizgyökér és -levél) készített teák hatásosan enyhítik a kellemetlen tüneteket mindaddig, amíg az immunrendszer legyőzi a kórokozókat.

Bakteriális felülfertőződés esetén a csak tüneti javulást biztosító szerek mellett fontos lenne az oki terápia is, az e célra szolgáló szerek azonban jellemzően vénykötelesek, és a kórokozók antibiotikum-rezisztenciájának terjedése miatt – jogosan – csak a legszükségesebb esetekben alkalmazandók. Van viszont egy olyan kivétel, ami egyszerre nyújt oki terápiát, mégsem vényköteles, ráadásul olyan lokális antibiotikum, amely célzott hatású, de nem okoz rezisztenciát, így indításhoz is kiváló megoldás. A felső légutak helyi antimikrobás és gyulladáscsökkentő kezelésére alkalmas Bioparox inhalációs oldat igazoltan gátolja a baktériumok szaporodását és enyhíti a fájdalmat. Hatóanyaga, a fuzafungin, a Fusarium lateritium nevű gomba által termelt antibiotikum, amely a légutakból gyakorlatilag nem jut be a szisztémás keringésbe. Az orrmelléküregek gyulladásos elváltozásától a bronchusok gyulladásáig a légúti infekciók széles körének kezelésére eredményesen alkalmazható – így a rhinitis, a sinusitis, a tonsillitis, a pharyngitis, a laryngitis, a tracheitis és a bronchitis ellátásának hatásos szere. A túlnyomásos inhalációs oldatból porlasztott részecskék 90 százalékának mérete 1 mikrométer alatti, így az alsóbb légutakba is akadálytalanul eljut a hatóanyag. Antibakteriális hatásspektruma széles: az A-csoportú streptococcusok, a pneumococcusok, a staphylococcusok, a neisseriák bizonyos törzsei, egyes anaerob baktériumok és a Mycoplasma pneumoniae szaporodását egyaránt gátolni képes. Emellett – egyedülálló módon – a Candida albicans-szal szemben gombaellenes hatást is kifejt. Gyulladáscsökkentő hatása komplex mechanizmuson alapul: gátolja a szabad gyökök képződését, valamint a gyulladáskeltő interleukin-1 (IL-1) és tumornekrózis-faktor (TNF) aktivitását, továbbá felerősíti két gyulladásgátló molekula, az IL-2 és a gamma-interferon hatásait.

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy akut laryngitis esetén a fuzafungin akár önmagában, akár a szisztémás antibiotikum-kezelés kiegészítőjeként gyorsabb gyógyulást eredményez, mint a kezelés nélküli lábadozás. Az akut sinusitis kezelésében kifejtett hatásosságát jól jelzi, hogy legfeljebb öt napon belül szignifikánsan enyhíti a tüneteket, és fokozza a párhuzamosan alkalmazott gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Antibakteriális és gyulladásgátló hatásmechanizmusa révén a Bioparox inhalációs oldat kiváló alternatívája lehet a hagyományos antibiotikum-terápiának, szem előtt kell azonban tartani, hogy allergiára és bronchospasmusra hajlamos betegeknél alkalmazása fokozott körültekintést igényel. Tíz napnál hosszabb ideig tartó kezelés általában nem javasolt, mivel a mikrobiológiai flóra normál egyensúlyi állapota felborulhat. Ha a betegnél bakteriális fertőzés klinikai tünetei észlelhetők, szisztémás antibiotikumra is szükség van.

RÖVIDÍTETT ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

Bioparox 125 mikrogr./adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray és orrspray

125 mikrogramm fuzafungin adagonként, 50 mg tartályonként (10 ml). Segédanyagként etanolt és propilén-glikolt tartalmaz. Jav.: a felső légutak fertőzéseinek és gyulladásos folyamatainak kezelésére (rhinitis, rhino-pharyngitis, laryngitis, tonsillitis, tonsillectomiát követő állapot, sinusitis). Adagolás és alkalmazás: naponta 4 szer, minden alkalommal 4 adagot szájon át és 2 adagot mindkét orrnyílásba. Az átlagos kezelés időtartama ne haladja meg a 10 napot. Ellenjav.: a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység; 12 év alatti gyermekek (laryngospasmus kockázata); allergiára és bronchospasmusra hajlamos betegek. Különleges figyelmeztetések: allergiás reakció esetén alkalmazását abba kell hagyni, és ismételt alkalmazását el kell kerülni. Az anaphylaxiás shock veszélye miatt légzőrendszeri, gége-, vagy bőrtünetek (viszketés, generalizált erythema) esetén im. adrenalin inj. sürgős beadására lehet szükség. Ha a betegnél baktériumfertőzés klinikai tünetei észlelhetők, szisztémás antibiotikumot kell alkalmazni. A propilén-glikol bőr-és nyálkahártya irritációt okozhat. Interakciók: interakciós vizsgálatokat nem végeztek. Termékenység, terhesség és szoptatás: fokozott óvatossággal adható. Gépjármű-vezetés és gépek kezelése: nincs vagy csak elhanyagolható hatás. Mellékhatások: Nagyon gyakori: dysgeusia, tüsszögés, conjunctiva bevérzése; gyakori: az orr ill. a torok kiszáradása, torokirritáció, köhögés, hányinger; nagyon ritka: anaphylaxiás shock, asthma, bronchospasmus, dyspnoe, laryngospasmus, laryngealis oedema, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, Quincke-oedema. Nem ismert: hányás. Túladagolás.* Farmakodinámiás tulajdonságok: a fuzafungin szisztémásan nem felszívódó, lokális gyulladásgátló hatással rendelkező antibiotikum. Bakteriosztatikus hatású. Kiszerelés: 10 ml oldat adagolószeleppel ellátott alumínium tartályban. 1 adagoló¬szeleppel ellátott tartály szórófejjel + sárga orrfeltéttel és fehér szájfeltéttel, műanyag tálcában és dobozban. Alkalmazási előírás OGYI-eng. száma: OGYI/36202/2014, OGYI/41231/2014 (2014.11.30). Kiadhatóság: I. csoport Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN). Rövid alkalmazási előírás. *Alkalmazás előtt tanulmányozza a teljes alkalmazási előírást! Ez az információs anyag kizárólag gyógyszer, gyógyászati segédeszköz rendelésére, használatának betanítására és forgalmazására jogosult egészségügyi szakemberek részére készült. Servier Hungária Kft. 1062 Budapest, Váci út 1-3. Tel: +36(1)238-7799, Fax: +36(1)238-7966, www.servier.hu

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés